Unikatni Jaguar E-Type bogate trkačke istorije

Više slika

Više slika

Dok Jaguar E-Type model u izvrsnom stanju može koštati pravo bogatstvo, ulog postaje još veći za svakoga ko poželi unikatnu trkačku varijantu ovog automobila...

Iako nam tačna cena ovog posebnog modela nije poznata, ona je svakako prava sitnica za svakog pasioniranog kolekcionara, posebno iz razloga što će postati glavna zvezda njegove garaže, nevezano sa tim koliko Jaguar ili bilo kojih drugih klasičnih automobila u njoj da ima.

Nazvan The Beast, ovaj unikat predstavlja najbrži E-Type Jaguar model ikada i baziran je na 1971 V-12 verziji automobila, iz korena redizajniranog od 1977. godine i tokom trinaest sledećih, kako bi ga na kraju kupio Majkl Hamilton iz Rob Beere Racing tima, osvojivši ništa manje od 52 pobede i 82 podijuma u svojoj istoriji. Ovaj model je dominirao u svojoj klasi devedesetih godina takođe, ali je penzionisan nakon udesa koji je imao na Oulton Park stazi 2001. godine.

Zbog štete koju je pretrpeo, ovaj trkač je potpuno rastavljen i odložen u servisu, pre nego što je ponovo prodat trenutnom vlasniku, zaduženom za njegovo vraćanje u besprekorno izdanje i slavne dane. V12 čudovište zapremine 7,3 litara, montirano je 15 cm niže i nešto dalje pozadi u poređenju sa ulično legalnim modelom, sa 13:1 kompresionim odnosom i šest Weber karburatora duplih grla. Ova legenda dolazi sa 750 ks i 922 Nm obrtnog momenta, a sudeći prema listi, za ubrzanje do 241 km/h iz mesta zahteva osam sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Kao dodatak moćnom motoru, koji poseduje dovoljno snage kako bi se nosio sa brojnim superautomobilima današnjice, The Beast donosi i petnaestoinčne AP Racing kočione diskove na svim stranama, sa šest ventila napred i četiri pozadi, besprekorno vešanje, karoseriju kombinovano kreiranu od aluminijuma, fiberglasa i ugljeničnih vlakana, praćenu XJ220 Le Mans 18 inča velikim točkovima, umotanim u 305/65 Dunlop pneumatike.

Zahvaljujući svojoj impresivnoj istoriji i unikatnosti, The Beast predstavlja model koji se nalazi u brojnim knjigama i magazinima sportskog i svetskog automobilizma, što samo dodatno povećava njegov kredibilitet kod svih kolekcionara Jaguar automobila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group