Top 5 najboljih liverija u Formula 1 šampionatu za 2023. godinu

Više slika

Više slika

Svih deset Formula 1 timova predstavilo je nove liverije za predstojeću 2023. sezonu...

Tokom prošlog vikenda, najbrži cirkus na svetu dobio je preko 80.000 glasova vezano za omiljene šeme boja i dizajn prema mišljenju publike. Mercedes je odlučno ove godine rešio da se vrati na svoju crnu liveriju iz 2020. i 2021. koja je ovom timu osigurala 31% ukupnih glasova.

"Ona izgleda dobro i veoma sam srećan što smo se ponovo vratili crnoj liveriji“, izjavio je direktor Mercedes tima, Toto Volf. „Da li će naša mašina biti brza kao što izgleda? Iskreno se nadam, ali definitivno postoji dosta uzbuđenja tokom konačnog postavljanja ovog automobila na asfalt.“

Priča iza ovogodišnje liverije proteže se nazad do originalnih Silver Arrows trkačkih automobila kompanije Mercedes, koji su dominirali između 1934. i 1939. godine. Prema istorijskim podacima, Mercedes-Benz W25 je oborio rekord sa 751 kg, što je za kilogram više od ograničenja po pitanju težine koje je bilo na snazi. Trkački menadžer Alfred Nojbauer i vozač Manfred von Braufitiš tvrdili su čak i da su strugali olovnu farbu sa karoserije kako bi se otarasili viška kilaže.

Ove godine, istorija se ponavlja, jer je Mercedes odlučio da primeni sličnu posvećenost i odstrani višak gramaže ostavljanjem automobila u mat boji ugljeničnih vlakana. Pored toga, crna šema boja nastavlja posvećenost kompanije Mercedes timskim vrednostima koje us potvrđene pre dve godine.

„Znamo zbog čega smo imali crnu liveriju na automobilima pre dve godine i sada sve prirodno dolazi na svoje mesto. Glavni pokretački faktor predstavljala je podrška uzrocima različitosti i sličnosti koje su nama uvek blizu srca. Crna boja je sada već postala deo našeg DNK, tako da smo veoma zadovoljni što joj se ponovo vraćamo“.

U nastavku možete videti modele po brojevima glasova koje su dobili od strane publike:

1. Mercedes – 31%

2. Ferrari – 19%

3. Alfa Romeo – 15%

4. Red Bull – 8%

5. Aston Martin – 7%

Mercedes W14 trkački model svoje premijerno pojavljivanje ima u Bahreinu i u okviru F1 testiranja koja traju od 23. do 25. februara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group