Stravična Grožanova nesreća pokreće brojna pitanja u šampionatu

Vozač Formula 1 šampionata Roman Grožan, čudesno se oporavlja od svoje strahovite nesreće koju je doživeo prošle godine u Velikoj nagradi Bahreina...

Sada, kada je analiza udesa konačno kompletirana, FIA smatra da postoje određeni segmenti šampionata koji mogu biti poboljšani. U videu objavljenom od strane The Race publikacije, istražuju se detalji nesreće i njen značaj za budućnost ovog sporta.

Verovatno najimpresivniji detalj jeste to što je tokom udara Grožanov bolid doživeo silu jednaku sili od 67G. Ova sila predstavlja rezultat udarca u zaštitnu ogradu pri brzini od 193,1 km/h. Prilikom silovitog udesa agregat je potpuno iščupan sa šasije i prtitom je uspeo da probuši rezervoar za gorivo, što je dovelo do vatrene lopte koja je izgorela vozačeve ruke.

Kao rezultat incidenta dolaze napori organizacije FIA, koja sada traga za načinima popravljanje termalne otpornosti vozačkih rukavica. Institucija takođe zahteva istraživanje brojnih polja od dizajna staza do konstrukcija automobila.

Ćelija za preživljavanja zadužena za zaštitu vozača u slučaju udesa sada se ponovo nalazi u fazi revidiranja i proučavanja njene geometrije. Između svih drugih polja, FIA je zainteresovana jako za prednju strukturu ovog dela, posebno nakon što je Roman imao velikih problema da isčupa nogu napolje iz smrskanog kokpita i bio primoran da ukloni svoju vatrostalnu zaštitu sa stopala kako bi izašao.

Tu su takođe i nestrukturni segmenti od interesa, nalik retrovizorima, posebno zbog toga što je ovaj vozač naleteo na drugi bolid iz slepog ugla. Poslednje polje se istražuje kako bi izlazak iz kokpita bio što lakši posebno u slučaju sudara. Dizajn staze takođe je pod lupom, jer je deo u kojoj se Roman slupao prilično okomit iz razloga što predstavlja pristupno polje za redare. FIA zbog ovoga nastoji da redizajnira otvaranja ovih barijera i linija za homologaciju na stazi.

Ovo je samo nekoliko od brojnih polja koje FIA studiozno proučava. Jasno je to da, uprkos tome što je Grožaj preživeo udes kao rezultat godina provedenih na kreiranju bezbednosnih inovacija, koje je svakako potrebno slaviti, vozač je ipak bio okružen brojnim opasnostima koje su mu maksimalno otežale bekstvo iz slupanog vozila.

Na svu sreću, franscuski vozač je opet za volanom i ove sezone boriće se u IndyCar šampionatu.

N.Đ.

Izvor: F1

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group