Stižu nova pravila u Formulu 1


Sezona 2021 u Formuli 1 ući će u istoriju, jer će drastično promeniti pravila i izgled trkačkih bolida...

Nova pravila označavaju početak nove ere u istoriji Formule 1, donoseći značajne promene dizajna kako bi automobili bili lepši i sposobniji da slede jedan drugog, a da pri tome ne izgube snagu.

Novi aerodinamički paket omogućiće čistiji protok vazduha iza automobila. Trenutni automobili F1 gube oko 40 do 50 procenata svoje snage kada se nalaze iza drugog automobila, ali 2021. godine, automobili će to smanjiti na oko 5 do 10 procenata, što olakšava ne samo bliske bitke, već i preticanje. Ostale tehničke revizije uključuju veće 18-inčne felne i gume nižeg profila.

Zvaničnici Formule 1 veruju da će ove promene dovesti do smanjenja vremena krugova i do 3 sekunde što će 2021 automobile približiti brzinama sezone 2016.

Ključna promena u ovoj sezoni je uvođenje ograničenja potrošnje novca po prvi put, s tim da se gornja granica troškova postavlja na 175 miliona dolara po ekipi godišnje. Danas vodeći timovi redovno troše preko 300 miliona dolara po sezoni, ali budžeti manjih timova su ispod 100 miliona dolara.

To dovodi to toga da bogatiji timovi uvek budu u prednosti i da imaju bolje automobile, što vozače stavlja u nepovoljnu poziciju. Na ovaj način će se svi timovi izjednačiti i svi će imati jednaku šansu da se dokažu i da pokažu vozačko i mehaničko umeće.

Nadamo se da će ove promene učiniti da Formula 1 ponovo postane takmičenje u kojem učestvuju svi vozači, a ne samo nekolicina i da ćemo napokon dobiti uzbudljive i neizvesne trke.

Foto:Carscoops

V.P.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group