Stari kvalitet novo ime - Alpine bolid za 2021. F1 šampionat

Više slika

Više slika

Brend Alpine predstavio je svoj novi 2021 F1 bolid, koji bez ikakvog iznenađenja dolazi dekorisan u klasičnoj plavoj liveriji ove firme…

Alpine predstavlja novo ime u F1 šampionata, ali je francsuski proizvođač auomobila odavno dobro poznat u svetu motosporta i trka. Ova kompanija kreira sportske automobile bazirane na Renault modelima i osvojila je brojne trke i relije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pre nešto što je Renault istupio kao ime koje će je spasiti finansijskog kraha.

Renault je ponovo oživeo ovaj brend pre četiri godine stvarajući direktnog rivala Porsche Cayman liniji A110 linijom, dok on sada nastoji da se progura u sam vrh motosporta ulaskom u jedno od najboljih trkačkih takmičenja na svetu.

Alpine F1 tim je zapravo ista ona Renault postavka koja j e završila kao peta u prošlogodišnjoj F1 sezoni, a 2021 Alpine A521 mašina predstavlja evoluciju poslednjeg Renault RS20 automobila. Alpine će predstavljati jedini tim koji će se u takmičenju boriti sa Renault motorima sada kada se McLaren ponovo prebacio na Mercedes pogonske sklopove.

Plavo/crvena liverija Alpine bolida pruža potpuno drugačiji izgled od prošlogodišnjeg Renault modela, međutim, ovo nije jedina promena koja se dogodila. Postava vozača takođe je nova. Danijel Riciardo je prešao u McLaren i njegovo mesto pokraj Estebana Okona zauzeto je dvostrukim F1 šampionom Fernandom Alonsom.

Alonso je trenutno poseduje povredu vilice koja zahteva hirurški zahvat nakon što je pao sa bicikle. Međutim, gazda ekipe Alpine, Loren Rosi, jasno je naglasio obožavaocima, ali i važnim sponzorima, da će legendarni vozač biti potpuno spreman do pretsezonskih testiranja i otvarajuće trke u Bahreinu, kasnije ovog meseca.

Alonso je postao F1 šampion sa Renault ekipom 2005. i 2006. godine, dok je sezonu kasnije završio kao treći vozeći za ekipu McLaren. Ovaj veteran je završavao drugi iza Sebastijana Fetela čak tri puta, ali nikada zapravo nije ponovio svoje stare uspehe i čak je odsustvovao iz klase tokom dve godine.

Svakako ne možemo reći da je ovaj vozač provodio svoje vreme opuštajući se jer je u pazi postao šampion Le Mans 24 Hours trke, u kojoj je pobedio sa Toyota modelom 2018. godine, čemu je naredne sezone dodao još jedan pehar osvojen na 24 Hours of Daytona trci izdržljivosti, zajedno sa World Endurance Driver Champion peharom iste sezone.

N.Đ

Izvor: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group