F1 - Rikijardo savršenim odlukama donosi pobedu svojoj ekipi

Više slika

Više slika

Rikijardo je došao u Šangaj sa četiri napuštanja u svojih šest poslednjih trka...

Takođe, delovalo je potpuno neverovatno da će se njegova sreća promeniti pošto je imao određenih problema u FP3.

Međutim, najkon šestog mesta u kvalifikacijama i zatim konstantnog držanja treće pozicije u trci, vozač ekipe Red Bull dobio je preko potrebnu liniju života kada je bezbednosno vozilo izašlo na stazu zbog sudara Piera Gaslija sa kolegom iz ekipe Toro Rosso, Brendonom Hartlijem u 32. krugu.

Ovo se pokazalo kao idealna prilika za neverovatnu borbu za redosled, dok je Red Bull pametnom taktikom povukao svoje vozače na promenu guma.

Tokom interesantne promene poretka u prvoj petorci, Kimi Raikonen se ustalio na petom, ali se ubrzo probija na treće, jer je Ferštapen lošim napadom na Luisa Hamiltona zabrljao svoju trku. U međuvremenu, usledili su vezani ataci na lidera šampionata Sebastijana Fetela, nakon čega je u savršenom manevru, Australijanac brilijantnim potezom zaobišao Valerija Botasa i prešao na prvo mesto.

„Ne znam o čemu se radi“, rekao je Rikijardo, koji je ujedno izabran i za vozača dana. „Deluje da ne volim da pobeđujem u dosadnim trkama. Sve moje pobede su se dogodile u krajnje zabavnim događajima. Bio sam potpuno uznemiren kada sam čuo za bezbednosno vozilo, a mom raspoloženju je dodatno doprinelo duplo zaustavljanje o kome me je tim obavestio. Jednostavno nisam mislio da možemo da zadržimo dobre pozicije nakon vraćanja na stazu, sve se izdešavalo jako brzo“, dodao je Australijanac.

Rikijardo je zaobišao Hamiltona napadajući ga daleko od pozadi, dok je potez koji ga je doveo ispred Botasa predstavljao pravu bravuru.

Direktor ekipe Red Bull, Kristijan Horner, imao je samo najlepše reči za svog vozača: „Daniel je bio klinički precizan i promišljen u svim najznačajnijim momentima trke, u preticanjima posebno“, izjavio je. „U 14. krugu on je imao savršenu ideju koju je pretvorio u delo, pretekavši Luisa Hamiltona, viziju koju je u deliću sekunde pretvorio u realnost.“

Rikijardo je jedini vozač koji je prethodne godine pobedio u trci u kojoj je startovao izvan prvih pet mesta, naravno reč je o njegovom velikom trijunfu u Bakuu. Ostaje da vidimo da li ovaj sjajni vozač može održati momentum i ponovo izvojevati pobedu u Azerbejdžanu kasnije ovog meseca.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group