Renault i Lotus potvrdili saradnju

U sledećoj sezoni Formule 1 Renault će Lotusu pozajmiti svoju pogonsku jedinicu Energy F1-2014...



Energy F1-2014 je najsavremenija pogonska jedinica u skladu sa radikalno novim tehničkim pravilima za 2014. koja združuju V6 turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, sa dva generatora koji prikupljaju energiju iz izduvnih plinova i pri kočenju, pa je vraćaju kao električnu i mehaničku energiju.

Zajedno, ti energetski sistemi će biti 35% energetski efikasniji od prethodne generacije V8 motora zahvaljujući tehničkim i takmičarskim pravilima kojima je propisan najveći protok goriva od 100 kg/h i najveća količina po trci od 100 kg.

Produženje ugovora nastavak je duge i uspešne suradnje koja je počela 1995. kada je Renault dostavljao legendarni V10 motor ekipi Benetton, kako se ovaj tim tada zvao. Uspeh je došao vrlo brzo: saradnja je urodila konstruktorskom titulom već prve godine. Tim Renault F1 stvoren je 2002, nakon što je ekipu kupio Renault.

Glavna baza za šasiju je bio Enstone, a sedište svih aktivnosti vezanih za motor Viry-Châtillon. Pod Renaultovom zastavom je ekipa ponovno postala dominantna snaga, Fernando Alonso je zaredom osvojio titule 2005. i 2006. Zbog Renaultove odluke da svoje aktivnosti u Formuli 1 ponovno usmeri na nabavku motora, većinski udeo je 2009. prodat luksemburškoj grupaciji Genii Capital, koja je pred kraj 2010. postala i 100-postotni vlasnik. Renault je ostao uključen kao dobavljač motora.

 



Jean-Michel Jalinier, predsednik Renault Sporta F1, ovako je komentarisao produženje ugovora o saradnji: "Zadovoljni smo što je saradnja i službeno potvrđena jer E22 odlazi na stazu na prvu službenu probu. Odnos Viryja i Enstonea poslednjih godina je sve bolji. To najbolje pokazuje izvrsna saradnja na bolidu za 2014. čija je konstrukcija tehnički dosad najsloženija. Nadamo se da će taj duh uroditi plodom na stazi ove sezone i da ćemo napredovati u novom tehničkom dobu Formule 1".

Matthew Carter, glavni izvršni direktor tima Lotus F1 rekao je: "Tim Lotus F1 i Renault Sport F1 poslednjih su nekoliko godina imali uspešnu saradnju pa se radujemo što ćemo nastaviti da gradimo taj odnos u 2014. i posle. Početak je ovo novog perioda u Formuli 1 i zadovoljni smo što u njega ulazimo zajedno sa Renault Sportom F1".

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group