Reli Fiesta ST predstavlja pravi superautomobil

Više slika

Više slika

Sa malim turbo trocilindrašem, novi Ford Fiesta ST model može biti smatran džepnom raketom...

Međutim, on je teško nešto što možemo nazvati superautomobilom. Doduše, ova verzija možemo. Proizašao iz uske saradnje između Ford Performance divizije i brenda Olsbergs MSE, novi Fiesta ST superautomobl imao je svoj debi na FIA World Rallycross Championship događaju, koji je prethodnog vikenda startovao u Barseloni. Ovo je ujedno bio prvi put da je novi mali kompakt postavljen u ovo takmičenje.

Automobil je baziran na novoj seriji ovog kompakta kompanije Ford, ali očigledno je pretrpeo velike modifikacije radi reli zaduženja. Glavne od njih desile su se ispod haube. Pravilnik takmičenja ograničava automobile na dvolitarske turbo četvorocilindraše, tako da je Olsberg izvadio 1,5 litara veliku trocilindričnu jedinicu iz ulično legalne verzije, razvivši novu varijantu u svojim pogonima. Umesto 200 ks, ovaj model sa reli specifikacijama poseduje 600 ks. Sa pogonom na svim točkovima, ova moćna raketa ubrzava do stotke ispod dve sekunde. Ulično legalnoj verziji potrebno je tri ipo puta više, čisto radi poređenja.

Ovaj automobil takođe poseduje novo vešanje i dodatnu aerodinamičnu opremu koja mu omogućuje da ostane u skladu sa ostatkom čopora. Sa druge strane, kompanija Olsberg tvrdi da je novu varijantu Fiesta ST superautomobila razvila u okviru prilično skromnog budžeta.

„Uglavnom se spermajući za kampanju prethodne godine, bilo je veoma važno da se vratimo u svetski reli šampionat u pravo vreme i za stalno, što je bilo izvodljivo jedino u okviru pravih okolnosti, koje nam mogu pomoći da sve prođe na najbolji mogući način, posebno zbog toga što je budžet sa kojim smo raspolagali bio veoma razuman“, izjavio je direktor tima Olsber, Andreas Erikson. „Svaki put kada smo ulazili u ovu trkačku seriju, mi smo imali očekivanja za stvaranje konkurencije i borbe za pobedu, a sada smo potpuno uvereni da naš 2018 Fiesta ST automobil predstavlja pravo oružije za ostvarivanje naših ciljeva.“

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group