Pukli pregovori o partnerstvu između kompanije Porsche i ekipe Red Bull

Povratak kompanije Porsche u Formula 1 šampionat potpuno je prekinut, jer je nemački proizvođač istupio iz pregovora o partnerstvu sa ekipom Red Bull...

Partnerstvo je zvanično propalo, sa brendom sportskih automobila koji se nada da će nakon šest decenija odsustva ući u svet gran pri trkanja tokom 2026. zajedno sa svojim sestrinskim brendom Audi.

Upravni odbor matične kompanije Volkswagen već je dao zeleno svetlo planovima za kreiranje F1 timova ranije ove godine, dok je Porsche već bio u pregovorima za udruživanje snaga sa ekipom Red Bull. Međutim, sada je kompanija Porsche potvrdila glasine da je ova mogućnost isključena, što znači da će samo Audi zvanično dobiti svoje mesto u najbržem cirkusu.  

„U toku nekoliko poslednjih mesec, Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG i Red Bull GmbH pregovarali su o mogućnostima da Porsche uđe u Formula 1 šampionat. Dve kompanije su sada zajednički došle do zaključka da se ovi pregovori neće nastaviti dalje“, izneli su zvaničnici nemačkog proizvođača u izjavi za medije.

„Premisa je uvek bila na tome da bi partnerstvo trebalo da bude bazirano na zajedničkim snagama, što ne bi samo uključilo partnerstvo u razvoju agregata, već i u razvoju trkačkog tima. Ovo jednostavno nije moglo da se postigne."

Ali, kompanija Porsche ističe da ovaj prekid pregovora ne znači kraj njenih F1 ambicija. „Sa promenjenim pravilima finalizacije, trkačke serije nisu ništa manje atraktivno okruženje za Porsche, koji će nastaviti da monetarizuje svoje sportsko nasleđe“, dodato je u izjavi.

Porsche je navodno želeo da ugradi svoje ime u 2026 Red Bull agregat, koji se trenutno razvija u Velikoj Britaniji i takođe je želeo 50% uloga u celokupnim F1 poslovanjima ovog tima. Kako deluje, Red Bull nije bio spreman da preda toliku količinu kontrole nekome u ruke, navodeći da jednostavno ne bi bio u mogućnosti da reaguje dovoljno brzo ukoliko Porsche pokuša da uvede svoj sporiji, daleko konvencionalniji korporativni stil upravljanja.

„Porsche je neverovatan brend, međutim njegova DNK je potpuno drugačija“, izjavio je Kristian Horner iz Red Bull ekipe za Motorsport. „Tokom procesa pregovora, postalo je potpuno jasno da među nama postoje strateška neslaganja.“

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group