Predstavljamo vam potencijalnog pobednika Le Mans trke


Od svih proizvođača automobila koji poseduju trkačke programe, Toyota je bez sumnje jedan od najuspešnijih...

Ovo je posebno tačno kada se osvrnemo na planove koje su objavili za ovu godinu. Japanski gigant poseduje neke od najboljih trkačkih timova, koji se takmiče u World Endurance Championship, World Rally Championship, Dakar Rally i NASCAR trkama, dok navedene serije predstavljaju samo neke od onih u kojima ih možemo gledati.

Japanci takođe poseduju svoje modele u Nürburgring 24-Hour trci, Super GT šampionatu zemlje izlazećeg sunca, trkama Super Formula serije i japanskog reli šampionata. Toyota takođe, poseduje i nekoliko vernih kupaca u GT3 šampionatu, na lokalnom, nacionalnom i regionalnom trkačkom nivou, a ne moramo ni pominjati lične sportske serije ovog proizvođača.

Međutim, pravi dragulj svih trkačkih aktivnosti kompanije Toyota, predstavlja TS050 Hybrid koji će se još jedanput takmičiti u WEC seriji Le Mans 24 Hours trke.

Zvanično predstaljen, LMP1 prototip dobio je nešto drugačiji izgled i karakteristike za sledeću sezonu. Ove godine, model će se takmičiti u svojoj prvoj „super sezoni“, koja startuje u maju na Le Mans trci i završava se u junu sledećeg leta, a sastavljena je od osam trka koje se održavaju širom sveta.

Razvijen od strane Toyota Motorsport GmbH ogranka u Nemačkoj, TS050 automobil dolazi sa hibridnim pogonskim sklopom Higashifuji tehničkog centra u Japanu, a za njegovim volanom naći će se Fernardo Alonso, u njegovoj debitantskoj sezoni. Legenda F1 šampionata pridružiće se veteranima Sebastijanu Buemiju i Kazukiju Nakajimi, dok će drugu jedinicu deliti Mike Konvej, Kamui Kobajaši i Žoze Marija Lopez.

Pošto Audi, Porsche, Nissan i Peugeot polako ispadaju iz kombinacije tokom nekoliko prethodnih godina, Toyota predstavlja poslednjeg proizvođača koji stabilno stoji u LMP1 Hybrid kategoriji. Ipak, ova kompanija dobija rivale u vidu privatnih tomova, njihovih konvencijalno napajanih prototipova. Sada možda nije pravo vreme za predviđanje, ali možemo sa sigurnošću tvrditi da Toyota poseduje više nego dobre šanse da konačno osvoji Le Mans i u svoju vitrinu postavi pehar svetskog šampionata.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group