Porsche odlučno juri ka Formula 1 šampionatu

Svi delovi slagalice polako dolaze na svoje mesto vezano za prelazak nemačkog brenda u Formula 1 šampionat...

Ovo je potvrdio i novopostavljeni direktor motosport odeljenja kompanije Porsche, Tomas Launenbah. Iako konačna odluka još uvek nije doneta, postoje gotovo sigurne mogućnosti da nemački proizvođač automobila uskoro stupi u ovo vrhunsko trkačko takmičenje.

"Nije nikakva tajna da razmatramo ulazak u F1", izjavio je Laudenbah Autosport publikaciji. "Takođe nije tajna da mi već pregovaramo sa FIA i nije nikakva tajna da smo, u najmanju ruku, veoma ozbiljni po ovom pitanju, ali nikakva odluka za sada nije doneta."

Iako je više nego odlučna u svojim namerama, nemačka kompanija i dalje čeka da nekoliko detalja prođe kako treba, ali želja njenog motosport odeljenja velika je sasvim dovoljno kako bi privukla brendove. Međutim, Porsche je posebno zabrinut zbog nastavka težnji Formula 1 šampionata ka prelasku na sve veću elektrifikaciju automobila.

"Želimo da vidimo nešto više standardnih delova u motorima, oslobođenih električnih delova", dodao je direktor, naglašavajući da bi dodatno postavljanje ograničenja na potrošnju sredstava takođe povećalo verovatnoće da se Porsche posveti ovom sportu. Ali, perspektiva mogućnosti ulaska u F1 takmičenje i dalje je dobra, dok nemačka kompanija vrlo dobro razume važnost njihove odlučnosti.

"Da, mnogi od ovih faktora koje sam pomenuo i kojih smo mi svesni mogu postati realnost. Jedna stvar je potpuno jasna, ukoliko ova odluka bude doneta nećemo moći da čekamo predugo, jer ako želite da se trkate 2025. godine, onda je potrebno da krenete sa pripremama u određeno vreme. Mi se trenutno sa našom odlukom nalazimo ovde."

Laudenbah veruje da ulazak u Formula 1 šampionat itekako ima smisla kada novi pravilnici za pogonske jedinice postave još veći akcenat na elektrifikaciju i trenutni pogosnki sklopovi budu penzionisani: "Ukoliko neko razmatra ulazak u ovaj šampionat kao proizvođač pogonskih jedinica, uvek je potrebno da budete tu kako bi ove velike promene u pravilnicima mogle da budu izvedene od strane svih koji se tu nalaze, a ne samo jedne kompanije i nekoga ko je tek pristupio takmičenju".

Bilo kako bilo, sa svom pažnjom koja je pružena Formula 1 šampionatu u poslednje vreme, deluje da je kompanija Porsche daleko najozbiljniji kandidat za priključivanje. Ukoliko budu dovoljno srećni, svi ljubitelji nemačkog proizvođača uskoro bi mogli da budu u mogućnosti da gledaju svoj brend kako se takmiči u vrhunskoj svetskoj seriji i najbržem cirkusu na svetu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group