Pogledajte na koji način ulice Monaka postaju vrhunska trkačka staza

Sa trkom u Monaku prethodnog vikenda, možda se pitate kako ova mala državica uspeva da pretvori svoje ulice u ikoničnu trkačku stazu poznatiju kao "krunski dragulj" F1 kalendara...

Sada, svi koji smo se pitali isto imamo priliku da uživamo u videu koji nam objašnjava i predstavlja čitav ovaj proces, razlažući ga ukratko do najsitnijih detalja.

Ova trka se godinama održava u uličnim uslovima tako da pretvaranje običnih puteva ove kraljevine u stazu koja odgovara svim FIA regulatornim normama nije nimalo lak zadatak. Tokom tri nedelje pre vikend događaja u Monaku, oko trećine od ukupnih 3,3 kilometra staze dobija novi sloj kako bi se uklonile sve moguće neravnine koje mogu uticati na vozače i njihove mašine. Radovi se uglavnom izvode noću i po sekcijama kako se ne bi prekidao normalan protok saobraćaja.

Čak šest nedelja pre trke, organizatori startuju sa postavljanjem privremenih struktura, u čemu učestvuje poseban tim inžinjera, oko 600 šlepera i kamiona, koji su prefabrikovani posebno za ovu namenu radi uštede vremena.

Pitovi dolaze u 120 različitih sekcija, koje se sklapaju kranovima tokom dve nedelje kao veliki komplet LEGO kockica. Tribine se primarno postavljaju pokraj vode, iako postoje i druga mesta u kazino sekcijama i ispred tunelskih ulaza. Kada je reč o ogradama i barijerama, organizatori postavljaju preko 21 kilometar zaštitnih ograda i 20.000 kvadratnih metara ublaživača udara pokraj saze kako bi održali vozače i publiku bezbednim. Dodatno, tu su brojne pasarele i hodnici radi pomoći pri navigaciji pešaka u okviru trkačke zone tokom vikenda.

Uprkos svemu ovome, čak i tokom trkačkih dana, putevi Monaka kompletno su zatvoreni samo između 05:30 i 07:30 pre podne, što potpuno ističe kompleksnost čitavog procesa, koji od postavljanja do čišćenja predstavlja jednu nevarovatnu kombinaciju savršene logistike, koordinacije i inženjeringa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group