Par važnih lekcija pravih trkačkih stručnjaka za voditelja Top Gira

Svako ko redovno gleda trkačke šampionate širom sveta, bez sumnje zna da je crta između pomeranja granica tokom trkanja i prelaženje linije sa koje više nema povratka veoma tanka...

Voditelj Top Gear emisije, Fredi Flintof, dobio je nekoliko lekcija koje mu mogu pomoći da hoda po ovom tankom užetu. Njegova prva lekcija koja definitivno ne može biti pronađena u zvaničnim knjigama o trkanju, a istovremeno izaziva dosta kontraverzi, jeste test kočnica. Ovaj potez zasniva se na tome da vozač koji se nalazi u vođstvu samo krene blago da pritiska kočnicu u neočekivanim momentima, preplašivši sledećeg vozača iza sebe i terajući ga da previše koči i krene da zaostaje sve više za njim.

Kada je upitan vezano za ovaj prljavi trik, instruktor je pojasnio da je on u suštini jeste pomalo nesportski, ali se svakako u trci možete provući sa njim. Drugi vozač nazvao ga je lošim sportskim duhom. Druga odbrambena taktika može biti veoma teška za izvođenje na pravi način i zasniva se na držanju lične trkačke linije. Ovaj potez svima je dobro poznat i u suštini izvodi se tako što vozač koji se nalazi na čelu zatvara vrata automobilu koji se nalazi iza i pokušava da ga pretekne sa spoljne strane.

Sa nešto ofanzivnije strane, BTCC instruktor objasnio je voditelju kako da izvede preticanje u poslednjem minutu, u koje se kreće čim vodeći automobil pritisne kočnice, omogućujući vozaču koji juri da uleti u njegovu unutrašnju putanju i pređe u vođstvo.

Tu je takođe testirana i isprobana tehnika poznata kao switchback. Ovaj trik sastoji se od toga što vozač koji prati namami vodećeg vozača na branjenje unutrašnje strane, pre nego što se odmakne od trkačke linijie. Terajući vodećeg vozača u gornju putanju, onaj koji prati jednostavno može ubrzati pored njega sa unutrašnje strane trake na samom izlazu iz krivine.

I dalje, sve je to lakše reći nego zaista izvesti, ali sa svim ovim trikovima u rukavu, vozač bi trebalo da predstavi dobre performanse kada trkanje postane blisko i takmičenje ne može biti uzbudljivije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group