Ovaj BMW i8 GTR može biti naslednik modela M1

Više slika

Više slika

BMW nije kreirao konvencionalni model superautomobila srednjeg motora još od legendarnog M1...

Međutim, ovo bi uskoro trebalo da se promeni, a novi model će izgledati kao i8, što predstavlja baznu ideju. Iako to sve zvuči tako okvirno, novi automobil zapravo će predstavljati specijalno kreirani trkački model, izgrađen na potpuno prilagođenoj šasijskoj arhitekturi. U srcu nove superbembare nalaziće se četvorolitarski V8 motor sa unutrašnjim sagorevanjem, dobar za nekih 540 ks, umesto hibridne tripl turbo jedinice koju možemo videti u ulično legalnim i8 automoblima, gde trenutno proizvodi 369 ks. Snaga novog trkačkog superautomobila biće gotovo duplo veća od pomenutog uličnog modela.

Rezultat svega ovoga, kako ljudi iz Motor1 ističu, jeste konstrukcija koja će dobiti ime i8 GTR, sa motorom iz Z4 GTE linije, postavljenim na nižem srednjem delu cevastog rama. Francuska firma imena Solution F pomogla je prilikom razvijanja Hamofa Motor Sport tima, koji se bori u Belcar seriji. Nacionalni GT šampionat održava se u Belgiji, na stazama kao što su Spa i Zolder, domovima dva najveća belgijska Grand Prix takmičenja.

Novo vozilo je teško svega 1.100 kilograma, što je gotovo za 400 kg manje od regularnog, ulično legalnog i8 automobila koji se trenutno nalazi u proizvodnji. Sa ostalim komponentama sa trkačkim specifikacijama, ovaj model će daleko nadmašiti popularni hibrid kompanije BMW, koji ni sam nije loš po pitanju specifikacija i performansi, dostižući stotku iz mesta za svega 4,4 sekunde i ubrzavajući do maksimalnih 250 km/h.

Štaviše, pomenuti tim planira da doda još nekoliko potentnijih modifikacija, koje će njihove modele dovesti do 600 ks. Superautomobili kompanije BMW mogu biti bolje osmotreni u par videa koje smo za vas spremili ispod, ali ne možemo, a da se ne zapitamo kako bi ovakva jedna mašina mogla da bude prevedena u proizvodni sektor.

 

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group