Neprocenjivi 190E Evo dobija novo izdanje

Više slika

Više slika

Sa 1,8 miliona jedinica ikada kreiranih, Mercedes-Benz 190 je sveprisutan model bez ikakve sumnje...

Ovi modeli su obeležili istoriju autoindustrije i definitivno kreirali sliku ulica i parkinga prethodnih nekoliko decenija. Sa svojom istrajnošću, velikom elegancijom i motorima koji su u mogućnosti da obrnu nekoliko krugova oko sveta, kao još neke generacije ovog izvanrednog proizvođača, modeli 190 ni danas ne prestaju da budu aktuelni na tržištu polovnjaka, dok svakako, čak i nakon toliko mnogo godina, predstavljaju izbor luksuznog, komfornog automobila koji svakako zaslužuje epitet klasika.

Evolution modeli 190 serije, sa druge strane, dobili su svega 502 jedinice ikada kreirane za homologacione svrhe. Stoga, šta je ovaj proizvođač automobila učinio, onda kada su ljubitelji ovog sportskog serijala poželeli da vide još jedan njegov model u akciji?

Kreira novi, naravno. A, upravo to je urađeno u slučaju vozila koje vidite na fotografijama u galeriji. Mercedes-Benz Classic započeo je svoj život kao standardni 190 model sa baznom podlogom svog izgleda i performansi, koje su naknadno prilagođene Evolution II specifikacijama i trkačkim standardima Group A takmičenja.

Zaveštanje nemačkog proizvođača u ovoj diviziji kreirano je isključivo u svrhe ovog trkačkog događaja, koji će se održati slede nedelje na Zolder stazi u Belgiji, gde će ljubitelji moći da vide izbliza, a možda čak i provozaju ovaj neverovatni model, ukoliko lepo zamole, naravno.

Suparnik originalnom M3 modelu, automobil 190E 2.3-16 kompanije Daimler, poseduje četvorotaktni motor zapremine 2,3 litre i cilindrima u liniji, kreiran od strane Cosworth kompanije sa četiri ventila na glavama cilindara kako bi dodao 16 ventila i 185 ks, ali to je bio samo početak. Kasnije je verzija sa 2,5 litara proizvodila 200 ks, dok su Evolution modeli daleko okorelji, a Evo II je najekstremnija verzija od svih, sa svojih 235 ks i opremom za karoseriju koja uključuje široke rubove i veliko zadnje krilo, radi mnogo bolje aerodinamike.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group