Nedelja je bio poslednji GP dan za najvećeg među najvećima

Koliko je Rosi veliki govori i to što je nakon poslednje trke na domaćem terenu Italija odlučila da podigne flotu aviona kako bi ga pozdravila prilikom primanja nagrade od strane ministra spoljnih poslova ove zemlje...

Valentino Rosi, legenda italijanskog profesionalnog motociklizma i sportskih trka, višestruki MotoGP svetski šampion, poslednji se put zvanično tačmičio u prošlonedeljnoj trci u Valensiji, na dan kada se navršilo dvadeset i šest godina od starta njegove karijere. Neponovljivi Doktor ostaće urezan u istoriju svetskog motosporta, a kada se trkao po poslednji put na Emilia-Romagna Grand Prix događaju, pred prepunim tribinama na svojoj domaćoj stazi u Mizano Adrijatiku, pokraj Riminija doživeo je počasti kakve neko može samo poželeti.

Tada se među emotivnim posmatračima nalazio se i ministar inostranih poslova Italije, Luiđi Di Majo, koji je uručio Rosiju posebnu nagradu za njegovo životno delo, fenomenalnu karijeru i njegovu neprikosnovenu ulogu ambasadora svoje zemlje u svetu.  Rosi je imao čast da iznad njegove glave preleti flota borbenih aviona u formaciji koja je na nebu iznad trkačke staze oslikala boje zastave njegove zemlje. Il dottore, zvanično je završio svoju karijeru 14. novembra trkom u Valensiji, a kako je sam najavio, od avgusta sledeće godine trkaće se na četiri umesto na dva točka.

Valentino Rosi, idol generacija i čovek koji je pružio neku drugu dimenziju motociklizmu, završio je svoju karijeru osvajanjem desete pozicije na poslednjoj trci sezone, Valencia MotoGP, koju je osvojio Frančesko Bagnia iz ekipe Ducati, verovatno jedna od najvećih nada italijanskog trkanja, koji se itekako može pokazati kao dosledan naslednik velikog Rosija.

Četrdesetdvogodišnji veteran sporta, devetostruki svetski šampion u svim kategorijama, ispraćen je gromkim aplauzom i ovacijama više od 75.000 prisutnih gledalaca dok je vozio svoj počasni krug u Valensiji, završavajući svoju 432 GP trku od početka njegove profesionalne karijere, davne 1996. godine.

"Ostaću vozač dok sam živ", izjavio je Rosi. "Jednostavno ću dva točka zameniti automobilima. Smatran za jednog od najvećih motociklista svih vremena, Rosi je devet puta osvojio Grand Prix Svetski šampionat, od kojih je sedam titula upravo u najjačoj kategoriji. Četrdesetdvogodišnji šampion ostaće voljen i upamćen širom sveta, odlazeći u penziju sa više od četristo kompletiranih trka u karijeri.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group