MINI predstavlja svoj električni bezbednosni model za novu Formula E sezonu

MINI je predstavio svoj najnoviji Electric Pacesetter model, koji će biti novi sejfti kar namenjen ABB FIA Formula E World Championship takmičenju...

Kreiran u saradnji sa BMW Motorsport, Formula E i FIA, novi bezbednosni automobil poseduje posebnu namenu na trkačkoj stazi i zvanično će debitovati u Rome E-Prix trci desetog aprila.

Sa izgledom daleko agresivnijim u poređenju sa Cooper SE modelom, Electric Pacesetter poseduje JCW inspirisanu opremu za karoseriju, koja uključuje produžene rubove točkova, sportske pragove i prednje splitere odštampane 3D štampačem od recikliranih ugljeničnih vlakana. Ostale istaknute karakteristike uključuju potpuno zatvoreni prednji deo, prominentno kočiono hlađenje i osamaestoinčne točkove dvotonskih finiša.

Pored toga, tu je i masivni difuzor, zadnje krilo i posebna šina sa rotacionim svetlima. Dizajneri su ovom modelu pružili mat srebrni eksterijer, sa akcentima visokog sjaja u Highspeed Orange i Curbside Red tonovima.

MINI je predstavio svega nekoliko fotografija enterijera, ali možemo primetiti da je putnička kabina potpuno ogoljena i poseduje jedno sedište za vozača. Sa izbačenim informativno zabavnim sistemom, vozači unutra mogu pronaći digitalnu instrument tablu i minimalistički upravljač. Ostale karakteristike uključuju rol bar i ultra lagane panele vrata od ugljeničnih vlakana, sa kaiševima za povlačenje.

U polju performansi, električni pogonski sklop proizvodi 181 ks i 280 Nm obrtnog momenta. Ova snaga omogućuje malom hečbeku da ubrza do stotke iz mesta za 6,7 sekundi.

Ovo nije posebno brzo, ali je zato bezbednosno vozilo opremljeno vešanjem sa sportskim amortizerima koji nude tri stepena podešavanja namenjenih boljoj aerodinamici, kompresiji, visini i nagibu. Takođe, tu je i nešto širi šasijski sklop, praćen kočionim kleštima sa po četiri klipa, preuzetim sa JCW GP modela.

Iako Electric Pacesetter neće ići u zvaničnu proizvodnju, MINI je naglasio da ovaj sejfti kar ipak predstavlja jedan od pravaca koji bi kompanija mogla preuzeti prilikom kreiranja svojih budućih elektrifikovanih JCW modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group