LeMans vraća V10 sa unutrašnjim sagorevanjem

Više slika

Više slika

Hibridna era LMP1 takmičenja izdržljivosti u kome se takmiče prototipovi automobila deluje da je na zalazsku...

Prema tome, šta dalje možemo očekivati od LeMans takmičenja? Ukoliko pitate jednog veterana i proizvođača trkačkih mašina, V10 motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Taj proizvođač je niko drugi do Judd, koji sada nudi V10 jedinice zapremine 5,5 litara, kao paket potencijalnog LeMans Prototype 1 modela, koji bi mogao da se pokaže kao glavni agregat legendarne trke.

Britanska kompanija počela je davne 1971. godine, a osnovao ju je F1 inžinjer Džon Džud, zajedno sa kasnijim trostrukim svetskim šampionom ser Džekom Brabhamom. Ovaj brend je nazvan Engine Developments Ltd i u svojoj istoriji proizvodio je motore za Formula 1, Indy touring modele i automobile koji se takmiče u trkama izdržljivosti, kako u Džudovo, tako i ime kompanija Honda, Yamaha, MG i Crosworth.

Nakon obimnih testova u različitim formatima u kojima su učestvovale obe verzije motora, sa turbo punjenjem i atmosferskim napajanjem, Džud je zaključio da je njegov najnoviji V10 sa unutrašnjim sagorevanjem u mogućnosti da ponudi najbolje što danas ova sfera sporta može da poseduje - bolju snagu u poređenju sa V8 motorima, daleko veću kompaktnost i pouzdanost od V12 jedinica, zajedno sa boljim odgovorom na gas kada se uporedi sa turbo motorom.

Motor razvijan sa japanskom inžinjerskom firmom AIM, proizvodi 700 ks okruglo i dostupan je bilo kom timu na svetu koji je zainteresovan da uleti u LMP1 opseg takmičenje na LeMans trci, ali i neku od bitaka u FIA World Endurance šampionatu.

Sa kompanijama Audi, Porsche i Nissan koje poseduju svoje lične programe, Toyota će najverovatnije biti jedini proizvođač koij poseduje hybrid LMP1 automobile sledeće sezone i ko zna koliko dugo još. Međutim, svi ljubitelji LeMans takmičenja neće biti preterano iznenađeni ukoliko upravo V10 mašine budu pobednici u sledećih nekoliko ciklusa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group