Legendarni Mario Andreti za volanom modernog McLaren F1 bolida

Legendarno prezime Andreti i motosport idu ruku pod ruku, dok poslednji naslovi koji ga uključuju odnose se na Majkla Andretija i njegove napore tokom formiranja novog Formula 1 tima...

Međutim, prošlog veka najbržim cirkusom na svetu harao je nešto drugačiji Andreti, odnosno Majklov legendarni otac Mario, F1 i IndiCar šampion, koji je pre nekoliko dana dobio priliku da vozi McLaren F1 bolid oko Laguna Seca staze.

Na ideju za ovu jedinstvenu revijalnu vožnju došlo se još tokom ingauguracione Velike nagrade Formula 1 šampionata u Majamiju. U intervjuu datom medijima nakon trke, Andreti je rekao izvršnom direktoru McLaren Racing tima, Zaku Braunu, kako mu vožnja modernog F1 bolida predstavlja prvu stavku na listi želja.

Na veliko iznenađenje ovog veterana, Braun je automatski i sa velikim entuzijazmom odgovorio pravom ponudom, izjavivši: „Znate šta? Smatram da ćemo to pokušati u Ostinu“. Pet meseci kasnije, probna vožnja se nije dogodila na Velikoj nagradi SAD u Ostinu, ali se ipak desila i to ni manje, ni više, nego na jednoj od najvećih trkačkih staza na svetu.

Iako sa velikih osamdeset i dve godine, Andreti stariji tehnički ne predstavlja najstariju osobu koja je sela za volan F1 modela, jer je ser Stirling Mos to uradio sa 85, ali je najstariji koji je vozio moderni automobil. Pojam modernog je očigledno relativan, pošto je MP4/28 mašina kojom je upravljao iz 2013. godine, ali u poređenju sa poslednjim putem kada je ovaj čovek upravljao F1 modelom 1982. godine, ovaj bi mogao biti potpuno nov.

Naravno, Andreti nije potezao sa ovim modelom do njegovih krajnjih granica, ali kao što se moglo očekivati on je ipak vozio žestoko i prilično brzo. Međutim, nedostatak guranja mašine do njenih granica nije izostao zbog godina starog vuka već zbog strme krive učenja sa ovim automobilom. Kako je sam naveo, održavanje agregata u odgovarajućem opsegu snage za njega je predstavljalo jednu od glavnih stvari koja ga je sprečila da bude u potpunosti upoznat sa bolidom u toku njegove relativno kratke probne vožnje.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group