Lamborghini je dokazao da može da se takmiči u trkama izdržljivosti

Više slika

Više slika

Možemo težiti mišljenju da Ferrari i Lamborghini modeli predstavljaju slične brednove ali postoji jedna glavna razlika koja ih razdvaja u većem delu istorije, a to su trke...

Dok je Ferrari trkačka ekipa pre svega, Lamborghini se tradicionalno kloni trkačkih staza. Međutim, ovo se odnedavno promenilo novim svetskim šampionatom koji pokazuje da momci iz Santa Agate mogu kreirati takmičarski trkački automobil takođe.

Ekipa Grasser Racing osvojila je šampionat u modelu Lamborghini Huracan GT3 i visokoj takmičarskoj seriji Blancpain GT Series, nadmašujući učinak Bentley Team M-Sport tima, otevši mu prvo postolje. Pozicije su bile obrnute, ali u terminima šampionata, koji je ipak osvojila kompanija Bentley, dok  je Lamborghini zauzeo drugo mesto, značajno se približivši britanskom brendu u njihovom domaćem GT šampionatu.

Ovo nije prva titula za model Huracan GT3, koji je osvojio internacionalni GT Open šampionat prošle godine sa timom Lazarus. Iako obe ekipe koriste slične mašine na evropskim krugovima, Blancpain serija se smatra šampionatom visokog nivoa.

GT3 je najviše takmičenje u kome se brend Lamborghini ili njegova sestrinska kompanija Bentley takmiče, njihovi programi zasnivaju se oko prodaje trkačke mašinerije u privatnim uslovima. U poređenju sa britanskim proizvođačem, koji je osvojio 24 Hours Le Mans nekoliko puta do sada, najviši nivo Lamborghini motosport programa bio je snabdevanje F1 šampionata ranih devedesetih godina, timovima kao što su Larousse, Ligier, Minardi pa čak i Lotus, iako bez preteranog uspeha, sa samo nekoliko podijuma zasluženih u njegovo ime.

Sa bivšim šefom Scuderia Ferrari ekipe Stefanom Domenikalijem na kormilu, razjareni bik se takođe takmiči i u trkačkoj seriji svojih specifikacija, a postoje određene glasine da se italijanski brend sprema da stupi u Le Mans takmičenje, baziran na istovetnoj Huracan platformi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group