Kompanija BMW se 2024. godine zvanično vraća u Le Man takmičenje

Budućnost Le Mans šampionata za kompaniju BMW deluje veoma svetla i bavarski brend se zvanično pridružio drugim proizvođačima predstavljanjem svog pretendenta za titulu ovog ikoničnog takmičenja...

Nakon svog debija u North American IMSA WeatherTech SportsCar Championship seriji, BMW M Hybrid V8 trkaće se u FIA World Endurance Championship klasi i na 24 Hours of Le Mans događaju 2024. godine.

Ovo je itekako velika vest za nemačkog proizvođača jer će predstavljati prvo učešće u legendarnoj trci nakon dvadeset i pet godina. Iako ovo vreme deluje kao večnost, bavarski brend je pokrenuo čitav projekat sa Joakimom Vinlehokom, Pierluiđi Martinijem i Janikom Dalmasom, koji su bili pobednici sa svojim  V12 LMR modelom 1999. godine.

Od 2024. godine, BMW M Hybrid V8 takmičiće se u klasi hiperautomobila i testiranje je već u povoju jer je automobil već kompletirao uspešno svoje probe na Dallara in Varano de Melegari akademiji. Iako je veliki deo njihovog početnog fokusa usmeren ka takmičenju na trkama IMSA WeatherTech SportsCar Championship klase, direktor BMW M Motorsport odeljenja, Andreas Ros, izjavio je kako oni odlučno rade na povratku u Le Mans takmičenje.

Njegovu izjavu potvrdio je i izvršni direktor BMW M divizije, Frenk van Mel, koji je izjavio: „Odluka da se sa BMW M Hybrid V8 takmiči u IMSA seriji od sledeće godine i WEC šampionatu od sledeće, predstavlja veliku prekretnicu za naš projekat. IMSA serija u Severnoj Americi i WEC takmičenja, koja se održavaju širom sveta, predstavljaju sjajne platforme za razvoj našeg prototipa i prikazivanje uzbudljive budućnosti električnih BMW M modela“.

LMDh predstavljen je prošlog meseca kao osveženi prototip i poseduje četvorolitarski V8 agregat sa duplim turbo punjenjem, koji razvija regulisanu izlaznu snagu od oko 631 ks i 650 Nm obrtnog momenta. Ovoj mašini sa unutrašnjim sagorevanjem dodat je hibridni sistem koji se sastoji od električnog motora sa inverterom i visokovoltažne baterije. Ovo omogućuje da električni automobil bude vožen isključivo na struji, što će svakako biti korisno na putu od i ka pit stopovima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group