Hamilton ostaje u čudu nakon pobede Fetela u Melburnu

Više slika

Više slika

Hamilton je bio nadomak sigurne pobede, ali je Fetel iskoristio prednost dužeg boravka u trci i neodlaženje u boks tokom perioda kada je bezbednosno vozilo bilo na stazi...

Nakon što su se stvari normalizovale i trka se nastavila, Fetel je napravio ogroman pritisak na svog starog rivala, kako bi osigurao svoju 48. pobedu u karijeri.

Trenutni svetski šampion je do sada uspeo da osvoji samo dve od svojih sedam pol pozicija u Melburnu, dok Fetelu pobeda donosi stoti podijum, uvrstivši ga među vrhunske vozače ovog elitnog kluba, kao što su Mihael Šumaher, Alan Prost i Hamilton.

Fetelov klubski kolega, Kimi Raikonen, uspeo je da zadrži vozača Red Bull ekipe, Daniela Rikijarda i domogne se poslednjeg podijuma, dok je Haas imao strašan peh, kada su oba vozača ovog tima, Kevin Magnusen i Romain Grosjean, morali da se povuku sa četvrtog i petog mesta zbog kvara na pištolju za vazduh u pit stopu, incidenta koji čija je istraga u toku.

Hamilton se bez ikakvih problema izvukao na startu i preuzeo vođstvo u prvom krugu, hrabro se odupirući napadima Raikonena u trećem.

Ovaj duo je potom ostvario svoje najbrže krugove, ali je Hamilton povećao svoju prednost kako se prva runda odlaska u boks približavala.

Ferrari je prvi povukao svoj automobil, pozivajući Raikonena u 19. krugu, kada je dobio ultra-mekane gume radi veće izdržljivosti i boljeg prijanjanja na stazi u trećem delu trke.

Mercedes je automatski odgovorio, poslavši Hamiltona u pit stop, ponovivši strategiju promene pneumatika finskog vozača i njegove ekipe. Fetel je ostao sa strane, dok se Ferrari kockao i pustio Britanca da polako odmakne nemačkom vozaču, iskoristivši najbolje od svojih novih guma.

Međutim, čitava trka je preokrenuta, kada su vozači ekipe Haas, Magnusen i Grosjean, sa četvrtog i petog mesta morali da se povuku iz trke, samo u jednom krugu razmaka i nakon neslavnog odlaska u boks. Nakon zbrke koja je nastala izlaskom sigurnosnog vozila, stvari su počele da se menjaju.

Napred je zaostatak Fetela postajao sve manji, dok je nakon guranja i zaobilaženja, Nemac prešao na prvo mesto, zbunjeni Britanac i ternutni svetski šampion, konstantno je pitao svoj tim, šta se dešava i da li da pritiska dalje.

Hamilton je vidno iznenađen odlučio da napadne protivnika, zatvarajući ga na pola sekunde, ali je potom imao prilično loš ulaz u T9 krivinu, u koju je uleteo prilično široko i povećao prednost Fetela na 2,9 sekundi, a Nemac je ovaj poklon uspeo do kraja trke da iskoristi.

McLaren je startovao veoma dobro sezonu, sa Fernandom Alonsom na finoj petoj poziciji, ostvarivši ujedno najbolji rezultat tima, još od 2016. godine i trke United States Grand Prix. Alonso je osvojio nagradu vozača dana, dok je njegov klupski kolega, Vandron, završio na devetoj poziciji.

Verštapen je prešao startnu liniju kao šesti, sa Hulkenbergom i Valterijem Bottasom, koji je startovao sa 15. pozicije zbog udesa u kvalifikacijama, odmah iza sebe. Karlos Sajnc finiširao je trku na desetom mestu u drugom bolidu ekipe Renault.

Ekipa Force India, zamalo je izgubila bodove sa svojim vozačima, Serđom Perezom i Estebanom Okonom, na 11. i 12. mestu, dok je Karlos Leklerk impresionirao na svom debiju sa trinaestom pozicijom za tim Sauber. Lens Strol i Brendon Hartli finiširali su trku, ali je Sergej Sirotkin postao prvi vozač koji je napustio ovogodišnje prvenstvo, a njega je pratio Markus Erikson, drugi vozač ekipe Sauber.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group