FIA uvodi vetrobranska stakla u F1 takmičenje

Više slika

Više slika

Otvoren kokpit isto kao i otvoreni točkovi na kojima se nalazi jedno sedište, definišu format Formula 1 takmičenja, ali da li će ovaj trend potrajati?

Poslednjih godina se teži ka tome da se omogući dodatna sigurnost vozačima ovog takmičenja, pa makar i zatvaranjem kokpita bolida, kako bi vozači bili zaštićeni od krhotina i ostalih delova koji se mogu naći na stazi.

Do sada su se mogli čuti različiti predlozi, ali ono što vidite u našoj galeriji, predstavlja soluciju za koju se Svetska automobilska asocijacija čvrsto zalaže. Nazvan "štit", ovo je plastična šoferšajbna, aerodinamički postavljena kako bi zaštitila celokupan kokpit kako bi održavala vozače sigurnim od svega što im se može naći na putu, ali ne zatvara potpuno vozačev prostor, jer bi na taj način dovela do mnogo problema vezanih za ventilaciju i pravilno hlađenje vozača, koji itekako mogu osetiti toplotu koja nastaje od motora i okruženja.

Digitalno predstavljena i postavljena na 2017 Williams FW40 modelu, ova šoferšajbna jednoglasno je odbijena, makar za sada, jer je zbog nje potrebno postaviti karbonski ram oko i iznad kokpita, ali, zaista izgleda neobično i može smanjiti vidljivost, što na kraju može dovesti do još više nesrećnih okolonsti i sudara, koji stvaraju identičan rizik kao i otvorena kabina.

Iako je ovo ideja koju sama Svetska automobilska asocijacija usavršava, ona je još uvek daleko od realizacije. Još uvek je potrebno izvršiti mnogobrojne testove, započevši od Ferarija koji će isprobati ovaj sistem ili Aeroscreen, kako je nazvan prethodno, tokom test vožnje British Grand Prix. Federacija planira da obavi celokupno testiranje na stazi u Monci septembra meseca. Ukoliko sve prođe kao što je planirano, ove fotografije definitivno predstavjlaju prikaz budućeg izgleda F1 šampionata, ali ako ne bude, ovo prestižno takmičenje ostaje sa kokpitom otvorenog tipa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group