FIA predlaže zadržavanje V6 hibridnih motora do 2021.

Više slika

Više slika

Svetska automoto federacija predstvila je dugoočekivana rešenja za motore Formule 1 koji će biti uključeni 2021. godine...

Tokom sastanka sa F1 timovima i potencijalnim novim proizvođačima, održanog u Parizu, FIA je predložila zadržavanje trenutnog V6 turbo hibridnog sklopa, zapremine 1,6 litara, umesto usvajanja nekog od moćnijih V8, V10 ili V12 motora kako su se mnogi nadali.

Kako bi kreirali ove mašine što manje kompleksnim i daleko uzbudljivijim, ljudi iz ove organizacije predložili su povećanje limita motornih obrtaja u minuti na 3.000, do bi nove linije bile odvojene od MGU-H, sistema koji obnavljaju toplotnu energiju iz izduvnih gasova.

Postojeće MGU-K komponente pogonskih sklopova mogu biti zadržane, ali će biti daleko moćnije, konvertujući kinetičku energiju kočionog sistema u električnu. Umesto da snaga MGU-K sistema bude automatski isporučivana tokom krugova kao što je sada slučaj, vozači bi trebalo manualno da aktiviraju dodatnu snagu.

Dodatno, FIA je predložila dimenzionalna ograničenja na turbo punjenjima motora i investiranje u oštrije regulative goriva i ograničenja opcija vrsta koje se mogu koristiti. Razmatrajući predložene promene, sportski direktor najbržeg cirkusa Ros Braun, izjavio je da će nastojati da pomogne prilikom definisanja novih parametara pogonskog sklopa.

"Predlozi koji su prisutni danas predstavljaju epilog niza sastanaka održanih tokom ove godine, po trenutnim uslovima i sa proizvođačima koji su iskazali svoj interes da budu ključni faktori motosporta. Takođe, mi veoma pažljivo slušamo šta naši verni fanovi misle o trenutnim jedinicama i šta bi oni želeli da vide u bliskoj budućnosti, sa ciljem definisanja kompleta regulativnih normi koje će obezbediti pogonski sklop koji je jednostavan, jeftiniji i daleko bučniji. S tim u vezi, nastaće idealni uslovi za uključivanje novih proizvođača u F1 takmičenje, jer će dobavljači automatski moći da dostignu više nivoe u polju sporta", rekao je Braun.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group