F1 se vraća 1000ks turbo motorima?

Za trenutne bolide Formule 1 mnogi misle da su prelaki za vožnju...

 

Kritike su potkrepljene slučajevima kao što je sa mladim i relativno neiskusnim vozačem Maxom Verstappenom.

Zašto je to problem? Time što su bolidi sve lakši za vožnju i zahtevaju sve manje sposobnosti i iskustva, teže je dobrim vozačima da se istaknu i to šteti samom sportu. Jedan od načina da se spreči ova situacija je da se povećava snaga motora. 

Ranije ovog meseca, šefovi motornih odeljenja F1 su se našli u Ženevi da diskutuju o povećanju snage sa trenutnih 750ks na 1000ks, ili više. Prema Autosportu, FIA nije odbila predlog ove grupe, ali je malo verovatno da će se ovakva promena desiti pre 2017. godine.

 Neki od tehničkih direktora veruju da cifra od 1000ks može da se dostigne bez većih troškova i velikih promena na aktuelnim V6 motorima. Veće ograničenje obrtaja, bolje ubrizgavanje goriva, neke tehničke promene i povećanje rezervoara preko 100 litara bi trebalo da bude dovoljno. 

Trostruki F1 šampion i direktor Mercedesa, Niki Lauda, koji je vozio u vreme turbo motora velike snage, je jedan od zagovornika ove ideje: 

"Trebali bi da imaju 1200ks, plus šire gume i više aerodinamičnosti. Trenutno Fe automobil dozvoljava svakom drugom GP2 i F3 vozaču da bude brz kao i vozači sa nekoliko sezona iza sebe, za vrlo kratko vreme i bez preuzimanja rizika."

FIA je već uvela striktna pravila za nove vozače koji dobijaju licencu za F1 i trenutno razmatraju ideje o većoj snazi, širim gumama i agresivnijem dizajnu bolida.

O.R:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group