Epski let ruskog Kamaza teškog 10 tona


Kako bi izveo ovu spektakularnu vratolomiju, šampion Dakar relija Edvard Nikolaev morao je da ubrza svoj trkački kamion sa 1.000 ks na 140 km/h tokom trke...

Kada je dizel kamion uzleteo, ostao je u vazduhu sledećih 30 metara, izlažući vozača sili jačoj od 12 G. Njegovi točkovi su kasnije zahvatili sneg tokom sletanja, dok su vešanje i masivne gume sa 216 šiljaka odradile svoj posao.

"Za naš Kamaz-4326, ovi uslovi su veoma slični vožnji po pesku Južne Amerike ili Afrike i upravo je iz ovog razloga za tim koji njime upravlja ovo savršen trening i pripremu za vožnju po glatkim dinama koja sledi," izjavio je tridesetdvogodišnji vozač ovog tima.

Ovo su zadivljujuće performanse za mašinu koja je teška 10.5 tona, ipak ona poseduje 1.000 ks iz V8 motora zapremine 16,2 litre i može da ubrza od nula do sto za 11,5 sekundi, baš kao svaki prosečan porodični kompakt.

Tačna razdaljina koju je preleteo jeste 37 metara, što je prilično dobro za kamion koji je aerodinamičan koliko i jedan gigantski blok kamena koji je korišćen za gradnju piramida.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group