Druga generacija E automobila deluje primereno futuristički

Više slika

Više slika

Svako ko ne poznaje najbolje svet trka, veoma često može postaviti pitanje vezano za razlike između, na primer, Formula 1 i Indy takmičenja...

Ovo se dešava verovatno zbog toga što, neutreniranom oku, automobili iz oba šampionata uglavnom izgledaju isto, baš kao i oni iz Super Formula, Formula 2 ili gotovo svake trkačke serije koja uključuje jednosede, otvorenih točkova.

Uprkos svim usputnim promenama, ovo je uglavnom bio slučaj i sa Formula E bolidima, ali uskoro će se stvari u pomenutom polju itekako promeniti. Nakon izbacivanja nezvaničnih fotografija, organizatori ovog prvenstva predstavili su nam prve u nizu na kojima se nalazi njihova sledeća generacija električnih vozila, pre nego što budu predstavljena na sajmu automobila Geneva Motor Show sledećeg marta.

Spreman da postane kičma ABB FIA Formula E Championship serije od sledeće, pete sezone na dalje, Gen2 električni model trkačkog bolida više deluje kao nešto što bi Betmen vozio, nego ono što bismo mogli da očekujemo od jednog trkačkog šampionata bilo gde na svetu.

Kada pogledamo samo ugaono zadnje krilo i difuzor, konstantnu horizontalnu površinu koja se proteže od nosa, preko „poklopca motora“, parcijalno pokrivene točkove i naravno, mesto za vozača okruženo kokpitom, ne možemo, a da ne pomislimo kako je budućnost ovog takmičenja više nego svetla.

Suprotno većini dizajnerskih rešenja, koja su uključivala originalne šasije konstruktora, podržane ili odbijene od strane Svetske automobilske federacije, ovo ukazuje na daleko aktivniji proces iniciran čistom motosport karoserijom, koja je zajedno sa ostalim delovima uključila dizajnere i inžinjere u jednom projektu.

Ovaj recept biće primenjen na modelima samostalnih proizvođača, koji će graditi svoja vozila oko ličnih pogonskih sklopova, a to će u ovom šampionatu predstavljati veliki korak po pitanju učešća timova u ukupnom kreiranju automobila, što do sada nije bio slučaj.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group