Dominacija Hamiltona u Americi

Više slika

Više slika

Pored pet sekundi penala zbog napuštanja staze tokom preticanja Raikonena sa spoljne strane, Verštapen je ipak postao vozač trke u Americi...

Nemačkom vozaču je, uprkos izuzetno lošeg starta sa 16. pozicije, podijum uspeo da izmakne za samo 0,9 sekundi, dok je njegov timski kolega Daniel Rikardo morao da napusti trku nešto ranije zbog problema sa motorom.

Valteri Botas završio je kao peti u sestrinskom Mercedes bolidu, praćen vozačima ekipe Force India Estebanom Okonom i Serđom Perezom, podeljenima novim vozačem tima Renault, koji je kao i Verštapen, morao da isprati svog kolegu Niku Hulkemberga na raniji odmor.

Vozač ekipe Williams, Filipe Masa i povratnik u tim Toro Roso, Daniel Kvjat, kompletirali su trku u grupi prvih desetoplasiranih, dok je novajlija i timski kolega poslednjepomenutog Brendon Hartli završio na trinaestom mestu na kraju svog F1 debija.

Kada je Fetel uspeo da zauzme prvu poziciju i otme je od Hamiltona na startu trke, delovalo je kao da će Ferrari uspeti da osvoji prvo mesto baš kada je najpotrebnije, ali je uskoro postalo jasno da tokom celokupne trke vozač srebrnog automobila, koji je uvek bio tik iza njega, poseduje daleko bolje ubrzanje. A, kada je vozač ekipe Mercedes presekao Fetela u unutrašnjem delu krivne tokom šestog kruga trke, dobra forma britanskog vozača pečatirala je ishod trke.

Hamilton je morao da skrene u dvadesetom krugu i nastavio je trku kao prvoplasirani iz svog prvog pit stop zaustavljanja, dok se Fetel, koji je morao da se zaustavi tri kruga ranije, vratio na stazu sa izvanrednim vremenom u pit stopu, gotovo brišući deficit od 4,4 sekunde i pozicionirajući se veoma blizu ljutog rivala.

Hamilton nije bio preterano oran da iznenadi svoj tim, ali se istovremeno veoma brzo taktički ponovo povukao, kada je Fetel nastavio ka svom pit stopu tokom 39. kruga, nakon čega je ekipa Mercedes shvatila da ne mora da učini isto do kraja trke, kojom je njihov vozač ponovo dominirao.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group