Da li Mercedes vara u F1?

Mnogi optužuju Mercedes za varanje zbog novog upravljačkog sistema koji su uveli u svoje bolide...

Ako niste upoznati sa trenutnim stanjem u F1 svetu, onda ćemo vas mi malo uputiti. Pre nego što je  sezona počela, primećeno je da Hamilton i Botas imaju novu funkciju na bolidima koja im omogućava da smanjuju i povečavaju ugao, odnosno nagib prenjdih točkova.

Oni ovo rade tako što privlače ili uvlače volan, a točkovi na taj način smanjuju ili šire nagib. To dovodi do velikog ubrzavanja na pravinama.

Po standarnom modelu, F1 bolidi imaju blago nakrivljene prednje točkove što im omogućava bolji ulazak u krivinu, ali to malo smanjuje maksimalnu brzinu bolida.

Mercedes je omogućio da njihovi bolidi mogu da na pravinama isprave točkove i tako postignju veće ubrzanje od drugih što im daje veliku prednost u odnosu na ostale.

Zato su se mnogi pobunili i optužili Mercedes za varanje, ali njima je dozvoljeno da u ovoj seozni koriste ovu funkciju. Ipak, ona će biti zabranjena u 2021. sezoni, a 2022. sezone nas čeka potpuno menjanje bolida.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group