Brži od Formule 1 - Porsche 919 Hybrid Evo

Više slika

Više slika

Unikatni Porsche 919 Hybrid Evo upravo je postavio rekord kruga Spa-Francorchamps staze...

Sa fabričkim vozačem Nil Janijem za volanom, 919 Hybrid Evo model bez ikakvih ograničenja i restrikcija, obrnuo je krug ove staze za 1:14,770, što je je za 0.783 sekundi brže od rekorda koji je postavio Luis Hamilton prošle godine na Belgian Grand Prix trci.

Ono što je još zanimljivijie jeste to što je ovaj model za 12 sekundi brži od rekorda kruga koji je postavio regularni 919 prethodne godine.

Tokom svog kruga, Jani je dostizao maksimalne brzine od 359 km/h i zabeležio je prosečnu brzinu od 245,61 km/h. Međutim, kompanija Porsche se neće zaustaviti na ovome i težiće dalje ka ultimativnom vremenu koje iznosi 1:36 minuta, oko poznatog kruga.

919 Hybrid Evo započeo je svoj život kao prošlogodišnji prototip osvajač Le Mans trke. Oslobođen tehničkih regulacija, njegov V4 motor sada isporučuje 720 ks, dok dodatni hibridni sistem omogućuje dodatnih 440 ks. Paleta modifikacija takođe je učinila silu potiska većom za 53% u poređenju sa regularnim 919 modelom. Sve u svemu, ova sportska zver proizvodi veći pritisak od automobila Formula 1 šampionata, a iznosi nešto manje od jedne tone, sa Janijem na svom mestu.

Ni ovo nije kraj za 919 Hybrid Evo. Ovaj automobil će kompletirati demo krug na Nirnburgringu 12. maja, pre nego što se pojavi na Goodwood Festival of Speed i Festival of Porsche in Brands Hatch događajima, a nešto kasnije će učestovati na Porsche Rennsport Reunion mitingu pred kraj septembra.

Komentarišući rekord kruga, podpredsednik LMP1 programa kompanije Porsche, izjavio je: „Ovo je apsolutno fantastičan krug, neverovatna vožnja i performans našeg vozača, ali i veliki ukupan rezultat našeg inženjeringa. Ovaj rekord na impresivan način dokazuje ultimativne performanse većine trkačkih automobila svog vremena. Naš cilj je bio da omogućimo Porsche 919 Hybrid modelu otklanjanje svih restrikcija koje normalno dolaze sa trkačkim regulativama“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group