Botas je osvojio poslednju F1 trku ove godine

Više slika

Više slika

Valteri Botas finiširao je 2017 F1 World Championship takmičenje u velikom stilu, osvojivši prvu poziciju Abu Dhabi Grand Prix trke.

Vozač Mercedes tima startovao je sa pol pozicije ispred svog klupskog kolege Luisa Hamiltona. Nakog fantastičnog starta, nastala je finalna razlika od dve krucijalne sekunde između klupskih kolega, a tokom čitave trke ovaj razmak je bio gotovo nepromenjen. Uprkos velikim naporima Luisa Hamiltona, ni u jednom momentu nije delovalo da će uspeti da pretekne moćnog Botasa.

Dalje iza, našli su se Sebastijan Fetel i Danijel Rikardo, koje je pratio Kimi Raikonen, održavajući treću, četvrtu i petu poziciju većim delom trke. Međutim, Rikardo je bio primoran da se povuče sa staze zbog problema sa hidraulikom, čime je omogućio Maksu Ferštapenu da zauzme petu poziciju.

Iako su šampion, najbolja četiri konstruktora i sve ostale statistike ovogodišnjeg šampionata već bile poznate pre poslednje trke prethodnog vikenda, njen rezultat nikako nije ostavio javnost bez iznenađenja.

Međutim, ono što je bilo potpuno neočekivano jeste gubitak titule najboljeg konstruktora ekipe Toro Rosso, koju je osvajanjem šeste pozicije od strane Nike Hulkenberga preuzeo Renault. Ovim poduhvatom, Renault tim je zaslužio 13,5 miliona dolara više od onoga što bi dobio da je završio na sedmom mestu iza mlađanog Red Bull tima.

Komentarišući svoju pobedu, Botas je izjavio kako je potpuno osokoljen svojom sezonom i ovakvom dominacijom u njenoj poslednjoj trci.

"Ova pobeda je veoma važna za mene. Nakon prilično komplikovanog starta drugog dela godine, veoma sam naporno radio kako bih rešio sve probleme i postao sve bolji u svakom segmentu svoje vožnje, a ovog vikenda sam sve to i potvrdio. Ne mogu da budem srećniji zbog ovakvog kraja sezone. Bio sam treći u šampionatu, nadam se da ću sledeće godine biti još bolji."

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group