BMW i8 odlazi na staze Formula E takmičenja

Više slika

Više slika

Prethodnog vikenda Formula E je dobila novo sigurnosno vozilo na Santiago ePrix trci...

Ovaj automobil je kao i prethodne sezone baziran na modelu BMW i8, ali ovoga puta sadrži brojne promene koje ga mogu održati ispred električnog trkačkog čopora.

Ove promene započete su poboljšanim pogonskim sklopom, koji se nalazi u ulično legalnim i8 i roadster automobilima. Međutim, turbo trocilindraš sa 1,5 litara zapremine sada proizvodi 231 ks i dolazi sa dodatnih 143 ks iz redizajnirane električne jedinice koja poseduje veće pakovanje baterija od 11,5 kWh. Kombinovana snaga od 374 konja dovoljna je kako bi ovaj sportski priključni hibrid ubrzala do stotke za 4,4 sekunde i omogućila automobilu dodatna 53 prelazna kilometra između punjenja samo na električnom pogonu.

Postoji nešto više u novom i8 bezbednosnom automobilu nego što je BMW uključio u svoje ulično legalne modele. On takođe poseduje čvršće sportsko vešanje, karbonsko keramičke kočnice, korpe sa modela M4 GTS, sigurnosne pojaseve sa četiri kopče, kompletni kavez i karbonsku aero opremu karoserije. Ovo vozilo poseduje i unikantu liveriju, zajendo sa sigurnosnim osvetljenjem na svom krovu.

Najintrigantniji element ovog modela jeste njegov induktivni sistem punjenja. Umesto da vozač postavi svoj automobil na punjač, on jednostavno može parkirati na posebnu podlogu i ostaviti ga da se puni. Tehnologija je omogućena i sponzorisana od strane kompanije Qualcomm, a može napuniti pakovanje baterija do 80% za samo jedan sat.

Ovaj bezbednosni model uključio se u trku veoma rano, nakon što se nekoliko bolida sudarilo u prvom krugu. Međutim, ovo nije bila jedina BMW mašina koja je pratila ceolokupan događaju u čileanskoj prestonici. Kao zvanični partner trkačke serije, bavarska kompanija obezbedila je nekoliko i3 modela u svrhe medicinskih i kontrolnih vozila, a jedan X5 X5 xDrive40e služio je kao robusna jedicica namenjena spasilačkom segmentu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group