Autonomni Roborace Car nije uspeo da pobedi čoveka na stazi


Bilo da ih mrzite ili ne, čak i pored svih incidenata koji su pokazali da nisu baš potpuno spremni još, autonomna era dolazi, a uključuje i samoupravljajuće trkačke automobile...

Uprkos svemu, moramo se pomiriti sa činjenicom, da nam je naučna fantastika dosta toga pogrešnog, ali isto toliko tačnog predskazala. U ovu drugu grupu spadaju i vozila koja će sama upravljati našim autoputevima i ulicama.

Pored toga što je nama veoma teško da poverujemo kako će autonomno trkanje startovati baš onako kako su tehnološki fanatici zamišljali. Roborace šampionat nastavlja svoje testove i razvoj svojih DevBot modela, pre nego što ova samoupravljajuća serija bude priključena Formula E šampionatu.

Poslednji izazov DevBot automobila, bilo je nadmetanje sa profesionalnim drifterom Rajanom Tuerkom, tokom brzog kruga oko ulične staze u Rimu.

Odmah nakon nekoliko krugova zagrevanja, do upoznavanja sa DevBot modelom, Tuerk je bio u mogućnosti da ostvari vreme od 1:51.8 tokom jednog kruga. Kada je Tuerk bio izašao iz modela, električni trkač je ostavljen sam, osvojivši najbolje vreme kruga od 2:18,4, što je više od 26 sekundi sporije od njegovog ljudskog konkurenta.

Nemoguće je pobediti čoveka, makar ne još uvek, a ovo nije prvi put da su autonomni sportski modeli podbacili prilikom takmičenja sa ljudima za najbolja vremena kruga trkačkih staza.

Prošle godine, Motobot, trkački supermotocikl kompanije Yamaha, trebalo je da bude brži od Valentina rosija. U razvoju od pre tri godine, ovaj autonomni motocikl završio je sa oko 30 sekundi zaostatka za najprofilnijim vozačem MotoGP istorije.

Ovim autonomnim/samouprvljajućim modelima trkačkih mašina ipak nedostaje nešto više od snage. Ukoliko uklonite vozača iz trkačkog automobila ili sa motora, gubite potpunu borbu koju će samo ljudi imati kada se susretnu rame uz rame radi apsolutne premoći iza volana, što svakako može dovesti do odbacivanja ovakvog koncepta od strane gledalaca.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group