Alfa oduševila čitavu sportsku javnost izvanrednom liverijom svog novog F1 bolida

Alfa Romeo je juče predstavio svoj C43 takmičarski model za sezonu 2023. Formula 1 šampionata i slobodno možemo reći da bolid izgleda fantastično...

Za razliku od svih drugih timova koji su predstavili svoje liverije do sada, Alfa Romeo je predstavio i automobil i njegovu šaru za ovu sezonu. Naravno, dizajn je svakako podložan promenama ukoliko inžinjeri tima primete moguće prednosti u polju performansi tokom predsezonskog testiranja, ali u najmanju ruku predstavlja nešto što je potpuno novo i ne asocira nas generički model iz prošle godine.

Kada smo kod dizajna novog bolida, možemo slobodno reći da je on potpuno drugačiji, ali većina njegovih promena, makar onih vidljivih, dolazi iz njegovog srednjeg dela. C43 poseduje novi dizajn bočnih segmenata kokpita, sa tanjim, dužim usisnicima, kao i redizajniranim poklopcem motora i dizajnom vazdušne kutije. Pored toga, još jedna promena sportskog pravilnika ovog šampionata za sezonu 2023. donosi modifikaciju podnog dela, tako da Alfa svakako nije mogla da izbegne ovu inovaciju na svojim modelima.

Sa tehničkim detaljima po strani, nemoguće je ne videti upadljivu crveno/crnu liveriju koja je najblaže rečeno zadivljujuća i možemo bez ikakvih problema tvrditi da je najbolja u šampionatu do sada. Međutim, koliko god predivna nova liverija Alfa bolida bila, ona će potencijalno uneti konfuziju tokom prenosa ovogodišnjih trka zbog sličnosti sa Ferrari modelima, ukoliko pretpostavimo da će se i oni opredeliti za crveno/crne nijanse kao što je bio slučaj prošle godine.

Vozačka postavka Alfa tima sastojaće se od Valterija Botasa i Gvanjua Džua kao i prošle sezone, ali je ovaj tim pretrpeo ozbiljne promene u menadžmetu tokom međusezone. Direktor Frederik Vasur napustio je svoju poziciju, zamenivši Matia Binota na mestu šefa Ferrari tima. Dodatno, bivši direktor McLaren tabora, Andreas Sajdl, sada je izvršni direktor Sauber konglomerata, koji je ujedno matična kompanija Alfa Romeo F1 tima, što verovatno predstavlja potez povučen kako bi se napravilo mesto za nemački upravni odbor nakon što se tim prebaci na Audi tokom 2026. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group