Porsche predstavlja Cayman E-Volution na EV simpozijumu


Porsche, od svih proizvođača automobila, nudi najviše električnih modela...

Nemačka kompanija odlučila je da kreira potpuno električnu varijantu automobila, baziranog na seriji 718. Ali, šta to zapravo imamo u našem slučaju? Predstavljamo vam Cayman E-Volution automobil, koji je deo izložbenog segmenta na Electric Vehicle Symposium sajmu automobila, održanom u rodnom gradu kompanije Štutgartu.

Prototip automobila deluje da je baziran na prethodnom 918 modelu umesto liniji 718 Cayman, inicijalno nazvanoj 982. Ovoga puta umesto šestostepenog boxer menjača, uparenog sa svim turbo četvorocilindričnim motorima, E-Volution automobil poseduje potpuno električni pogonski sklop.

Međutim, ovo ne znači da je prototip koji vidite spor, jer mu zapravo, od nule do sto treba svega 3,3 sekunde, što je dovoljno da pobedi svaki benzinski Cayman na pravoj liniji, u poređenju sa 4,2 sekunde, koliko je potrebno prethodnom Cayman GT4 ili novom 718 Cayman S automobilu, kada  se radi o brzini.

Ovaj model može prevaliti 200 km u punom prelaznom opsegu, što je daleko bolje od većine električnih automobila koje danas možete kupiti na tržištu. Na nesreću, Cayman E-Volution neće ugledati svetlost dana i proizvodnu traku, ali kompanija Porsche veoma naporno radi na uvođenju ove linije na tržište, verovatno sa još boljim prelaznim opsegom.

Proizvođač tvrdi da će proizvodna varijanta Mission E elektirčnog sportskog automobila biti plasirana na tržište sa 500 km prelaznog opsega, što će ga odmah smestiti u teritoriju Model 3 linije kompanije Tesla ili S serije koja poseduje 335 km prelaznog opsega. Sa novim sistemom punjenja baziranim na akumulatoru i mrežom razvijenom od strane kompanije Porsche koja bi trebalo da bude kreirana širom Evrope, zajedno sa Audi, BMW, Mercedes i Ford stanicama, automobili će moći da se dopune do 80% punog kapaciteta za samo 15 minuta.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group