KOENIGSEGG predstavio novu zver

Više slika

Više slika

Švedski proizvođač hiperautomobila, Koenigsegg, predstavio je naslednika svog Agera RS modela, koji je postao najbrži proizvodni model sveta 2017.godine, sa zvaničnom maksimalnom brzinom od 447 kilometara na čas.

Čik pogodite? Iz Koenigsegg brenda tvrde da će njihova najnovija kreacija biti još brža, odnosno sposobna da razvije 482 kilometra na čas! Upoznajte Koenigsegg Jesko, megaautomobil nazvan po ocu osnivača kompanije, Kristijana von Koenigsega, koji mu je pomogao da razvije svoj brenda kada je imao samo dvadeset dve godine. Koenigsegg Jesko pokreće sasvim novi motor, koji je razvijen u njihovoj radionici.

Twin turbo 5.0 litarski V8 motor proizvodi 1280 konjskih snaga na regularno dostupnom gorivu sa pumpe, što se pretvara u suludih 1.600 konjskih snaga kada koristi E85 biogorivo. Motor ima ravnu radilicu, koja je najlakša ikada korišćena za V8 motor.

Ipak, tehnički akcenat ovog modela je njegov devetostepeni multi-clutch prenos, koji Koenigsegg brend naziva “Light Speed Transmission”. Razvijena i konstruisana u njihovom pogonu, ova jedinica teži mnogo manje od prenosa sa dualnim kvačilom sa kojim se može porediti, a sposobna je da menja sve brzine u trenutku, zbog čega je i dobila svoje ime.

Kada govorimo o dizajnu i stilu, Koenigsegg Jesko nastavlja popularni dizajnerski jezik brenda i deli nekoliko elemenata sa Regera i One:1 modelima. Ipak, tokom lansiranja, Kristijan von Koenigseg je rekao da je ovaj model sasvim nov.

On koristi novu karbonsku šasiju koja mu pruža daleko prostraniju kabinu u odnosu na prethodne modele. Sasvim novo masivno zadnje krilo, prednji spliter i zadnji difuzer daju ovom modelu zavidnu silu potiska, koju do sada nismo mogli da vidimo na proizvodnom modelu.

Prednji spliter je takođe najveći koji je ovaj brend ikada kreirao. Cena novog Koenigsegg čuda iznosi 3 miliona dolara plus lokalni porez, a samo 125 ovih automobila će biti proizvedeno.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group