Kia u Ženevi sa tri premijere

Na 83. Sajmu automobila u Ženevi svetskoj javnosti će se prvi put predstaviti Kijini »sportisti« pro_cee’d GT i cee’d GT. Takođe premijerno će se predstaviti i novi koncept urbanog vozila Provo, a na pozornici će im se pridružiti novi Carens i nadgrađena Optima Hybrid. 

Kia pro_cee’d GT i cee’d GT su najsnažniji modeli u istoriji Kije i nesumnjivo će prodrmati segment ovakvih vozila u Evropi. Dizajnirani u Evropi pod dirigentskom palicom predsednika i šefa dizajna Petera Schreyera, GT-i se mogu pohvaliti drskom, atletskom građom, LED dnevnim svetlima, dvostrukom izduvnom cevi, 18-inčnim aluminijumskim naplatcima i uočljivim crvenim kočionim čeljustima.

Pokretaće ih novi 1,6-litarski GDI benzinski turbo motor snage 204 KS i 265 Nm obrtnog momenta, sa pogonom na prednjim točkovima uparen sa 6-stepenim manuelnim menjačem, koji novajlijama omogućava ubrzanje od 0 do
100 km/h za 7,7 sekundi. Proizvodnja oba modela će od sredine maja teći u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, a prodaja u celoj Evropi počinje mesec dana kasnije. Cene i detaljnije specifikacije biće poznate neposredno uoči početka prodaje.

Kia će u Ženevi predstaviti i koncept urbanog vozila Provo. Sa prepoznatljivim Kijinim “tigrovim nosom”, koji se srasta sa atraktivnom maskom i nesvakidašnjim izgledom iz svakog ugla gledanja. Novi koncept predstavlja Kijinu predanost dizajniranju privlačnih vozila.

Na salonu će svoje mesto naći i novi Kia Carens, srednje veliki monovolumen, koji je napravljen za zadovoljavanje potreba i očekivanja savremenih porodica. Karakterišu ga vitke linije, prijatna unutrašnjost, koja nudi puno prostora u kabini sa mogućnošću pet ili sedam sedišta i širokim izborom oprema i sigurnosnih pomagala. Na raspolaganju će biti četiri motora snage od 115 do 166 KS, a u Evropi ga očekujemo u narednih nekoliko meseci.

Kia Optima Hybrid je prvi evropski benzinski hibrid u D-segmentu, koji predstavlja Kijin razvoj paralelnog hibridnog sistema sa 2,0-litarskim benzinskim motorom i elektro motorom snage 30 kilovata. Hibridna Optima godište 2013. je nadograđena i tako sada nudi impresivne performanse – maksimalna snaga 190 KS (140 kW), ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,4 sekundi, najveća brzina 192 km/h – sada je još efikasnija, sa prosečnom potrošnjom 5,1 l/100km (pre je bila 5,4 l/100km) i nižim emisijama CO2 od 119 g/km (pre 125 g/km).

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group