Dva najznačajnija Bugatti modela u istoriji

Više slika

Više slika

Bugatti je stvorio svoje ime u predratnoj eri, kreirajući dva tipa automobila, luksuzne grand tourer jedinice i dominantne grand prix trkačke automobile...

Ovih dana vrhunski i egzotični automobili koje ova kompanija kreira, možemo reći, potpuno odskaču od svoje konkurencije, ali ukoliko biste želeli da kupite klasični tip Buggati automobila, izbor između ove dve serije nikako ne bi predstavljao lak zadatak.

Ova dilema svečano je predstavljena od strane aukcijske kuće RM Sotheby's, koja prodaje neverovatne primerke obe serije u Montereju. U jednom uglu nalazi se model Type 35C iz 1925., dok nasuprot njemu možemo videti Type 57 Cabriolet mašinu iz 1937. godine. U prepoznatljivom stilu kompanije Buggati, oba ova modela procenjena su preko jednog miliona.

Type 35 je, bez ikakve sumnje, bio jedan od najuspešnijih trkačkih automobila tog vremena. Imao je preko hiljadu trka pionirskih dvadesetih godina, ostvarujući u proseku 14 pobeda svake nedelje.  Plavi primerak koji vidite u galeriji jeste 35C, sa super punjenjem koje podiže maksimalnu zapreminu osmocilindričnog ravnog motora za 1,5 litara i stvara konačnu snagu od 128 konja. Ovaj model je ostvario rekorde na 1928. Moroccan Grand Prix trci, jurcajući prosečnom brzinom od 150 km/h između Kazablanke i Marakeša.

Ono što je Type 35 predstavljao u grand prix šampionatima, na ulicama je to činila Type 57 linija automobila, predstavljajući pravu ikonu svoje ere. Ovo je takođe jedan od najprofilnijih modela kompanije Bugatti, sa 710 proizvedenih jedinica između 1934. i 1940. godine. Jedna od verzija jeste legendarni Atlantic i on ostaje najcenjeniji i najpoželjniji automobil na svetu. Ovaj koji vidite u galeriji kreiran je kao Galibier sedan, ali je kasnije redizajniran u Belgiji i pretvoren u kabriolet sa dvoje vrata.

Kao što možete videti sa fotografija kreiranih od strane Krisa Hoseka iz RM Sotheby's, oba automobila predstavljaju izuzetne primerke veoma cenjenih vrsta. Samo ostaje pitanje, šta biste vi izabrali kada biste imali sedmocifrenu sumu novca?

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group