BMW Concept iX3 predstavlja budućnost električnih Bavaraca

Više slika

Više slika

BMW je, sve do sada, održavao svoja električna vozila daleko od glavnih linija...

Međutim, sa debijem konceptualnog automobila iX3 u Kini, ova dva sveta se u BMW postavci konačno preklapaju.

Predstavljen na pekinškom sajmu automobila, Beijing Auto Show, iX3 koncept predstavlja potpuno električnu varijantu popularnog nemačkog krosover terenca, ili „sports activity vehicle“ opsega u korporativnom sistemu BMW grupacije. Iako je ovaj model posebno dizajniran kao koncept, proizvodna verzija će uslediti uskoro. Njegova proliferacija, zapravo.

Koncept je potpuno jasno baziran na proizvodnoj X3 varijanti, koja je nedavno predstavljena u svojoj trećoj generaciji. Međutim, model dolazi bez ikakvih sagorevanja goriva, a većina njegovih usisnika vazduha i ventilacionih otvora je potpuno zatvoreno. Ovo čini automobil dosta aerodinamičnijim, stoga i futurističkijim.

U njegovom slučaju je čak i prepoznatljiva prednja maska potpuno odsutna, ali je ram na prednjem delu prenešen sa regularnog modela, u redizajniranom i modifikovanom maniru, naravno. Odvojeni dupli otvori koji tokom istorije karakterišu prednje delove BMW automobila, na ovoj električnoj varijanti stopljeni su u jednu siluetu.

Rezultat svega, predstavlja, po našem mišljenju, nešto sličnije dizajnu tigrovog nosa, koji možemo videti na modelima kompanije Kia, što svakako može doći kao blagi šok, posebno za sve dugogodišnje obožavaoce bavarskog brenda.

Ipak, glavni novitet ovog koncepta, jeste to što se krije iza prednje maske, fikcione ili ne. iX3 poseduje električni motor dobar za 270 ks. Ovo je nešto jača cifra od one koju poseduju konvencionalni, benzinski X3 xDrive30i modeli, odnosno, dizel xDrive30d varijante, ali je svakako manje od onoga koliko poseduju vrhunski M40i automobili.

Sa baterijom od 70-kWh, BMW tvrdi da njihov novi model može da pređe 400 kilometara sa jednim punjenjem, a celokupan sistem može biti povezan sa brzim punjačem od 150-kW, koji može da dopuni automobil za samo trideset minuta.

Daleko važnije, jeste to što peta generacija električnih pogonskih sklopova kompanije BMW dobija nešto modernizovaniji oblik. Integrišući električni motor, menjač i kontrolne module u jednu celinu, inžinjeri bavarskog brenda dizajnirali su laganiju i funkcionalniju platformu koja može biti na bez ikakvih problema postavljena u širok opseg različitih linija.

Prethodno pomenuto uključuje modele originalno dizajnirane sa motorima unutrašnjeg sagorevanja takođe. Novi pogonski sklop kreiran je bez bilo kakvog retkog zemaljskog materijala, jer celokupan koncept električnih automobila se zasniva upravo na očuvanju životne sredine i adaptaciji električne energije.

BMW je već potvrdio da je izgradnja proizvodnih verzija ovog automobila dogovorena u zajedničkoj saradnji sa sestrinskom kompanijom Brilliance Automotive. Za sada nema detalja koliko jedinica odlazi na svetska tržišta, ali nikako nas neće začuditi ukoliko se jedan deo proizvodnje bude obavljao u Nemačkoj, gde se električni segmenti uglavnom baziraju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group