Zašto treba izbegavati polovne automobile sa sumnjivo niskim cenama?

Više slika

Više slika

Kada se radi o polovnim automobilima, ako vam deluje da je nešto previše dobro da bi bilo istinito, obično to zaista i jeste tako…

Tržište polovnjaka u čitavom svetu nije strogo kontrolisano, posebno ukoliko kupujete od ljudi koji se nisu oglasili na određenim sajtovima ili u novinama. Ukoliko recimo štetate ulicom i vidite automobil koji izgleda sjajno, naizgled je malo prešao i košta tri puta manje u odnosu na sve ostale slične njemu, verovatno je u pitanju trula jabuka – spolja gladac, a iznutra jadac.

Pokvareni preprodavci polovnih automobila imaju više fora i fazona kojima vas mogu prevariti, a upravo tom pomenutom privlačnom i niskom cenom vas i “pecaju” da ih uzmete u obzir. Mnogi će, kako bi delovali što “iskrenije”, napisati da prodaju svoj automobil zbog selidbe u inostranstvo, treba im novac za lečenje, kupuju veći automobil jer imaju čopor dece i slično tome, što mnogim naivnim ljudima predstavlja oličenje poštenja.

Ipak, kako biste izbegli sve potencijalne probleme, nikako ne biste smeli da uplatite kaparu prodavcu za automobil koji niste videli i detaljno pregledali, a isto to važi i za kupovinu “uvoznih” modela iz inostranstva. Ukoliko vam neko ponudi saradnju sa navodno proverenom firmom koja se bavi upravo tim vidom poslovanja i tvrdi da će vam vratiti novac ukoliko niste zadovoljni automobilom kada ga konačno uživo vidite.

Kao što vrlo dobro znate, pre nego što kupite polovni automobil morate ga detaljno proveriti, a ujedno bi bilo dobro da se, koliko god da je to moguće, raspitate i o njegovom prodavcu. Ne morate biti previše veliki stručnjak za kupovinu polovnjaka ako želite da se upustite u tu avanturu, samo budite svesni da ako nešto deluje previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i nije istinito.

Tu se postavlja pitanje kako da znate da je nešto previše dobro, odnosno da košta previše malo u odnosu na stanje, godište ili karakteristike? Pa, to je vrlo jednostavno – kada naletite na automobil koji vam deluje kao zlatna jabuka i prava retkost, proverite kako se kreću njegove cene na oglasima, uzimajući u obzir godište, pređenu kilometražu i slično tome. Ako vidite da je znatno jeftiniji nego u oglasima, znate da to nisu čista posla – najverovatnije.

Takve prodaje ne moraju obavezno biti prevare – možda je njegov vlasnik u problemima i jednostano mu je zaista hitno da dođe do novca. Ukoliko je u pitanju auto-plac, možda nisu popularni kao i drugi u njihovom kraju i na taj način pokušavaju da privuku kupce. Sve u svemu – takav automobil ne treba odmah odbaciti u potpunosti, ko god da ga prodaje – fizičko lice ili auto-plac. Na vama je da ga detaljno i dobro proverite, kako biste se uverili da je sa njim sve u redu.

To znači da bez obzira da li je prodavac fizičko lice ili auto-plac, da ne treba automatski odbaciti neki auto zato što deluje da je cena osetno niža u odnosu na druge primerke tog modela.

Prilikom potencijalne kupovine takvog automobila, morate biti jako pažljivi i obazrivi. Ukoliko prodavac pokušava da od vas dobije novac za kaparu, transport, dokumentaciju ili slično, a da niste ni videli automobil svojim očima ili vam prikazuju slike u stilu “e, to ti je kao ovaj, isti”, predlažemo vam da odmah obustavite čitavu priču.

Ukoliko sa druge strane možete videti automobil, dobro se raspitajte o prodavcu – da li je u velikim dugovima – možda ima neki dug koji ne želi da vrati, jer vas to može sprečiti da registrujete svoj novi automobil, bez obzira na overen kupoprodajni ugovor kod notara. Osim toga, možda je automobilu ugrađen drugi motor, koji ne može da se “legalizuje” – nakon prodaje, prodavac će tvrditi da ga nije on nikada menjao i da ne zna o čemu se radi i slično tome.

Ukoliko želite da kupite automobil sa stranim tablicama, morate voditi računa o tome ko snosi troškove carine, prevoda i registracije, kako na kraju ne biste dobili “stranca” kog nećete moći da vozite, već samo da koristite za delove.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group