Retki Lamborghini Miura se prodaje na aukciji

Više slika

Više slika

Mnogi ljudi smatraju Lamborghini Miura prvim pravim superautomobilom sveta…

Iako je u proizvodnji bio samo šest godina, ovaj senzualni četvorotočkaš promenio je naše poimanje sportskih automobila u decenijama koje su usledile. Sada, retka varijanta tog vozila, 1971 P400 SV Speciale, odlazi na aukciju.

Veličanstveno restaurirani sportski model, kao jedan od samo 150 proizvedenih i jedan od samo 764 Miura automobila ukupno, svakako će probuditi mnogo pažnje i uzbuđenja kod kolekcionara. Možemo slobodno reći da Miura na neki način predstavlja prekretnicu Lamborghini brenda. Pre nego što je ovaj model debitovao tokom Sajma automobila u Ženevu 1966.godine, brend je bio poznat po seriji grand tourera. Ipak, Miura i njen raspored sa dva sedišta su promenili tok priče, kombinujući visoke performanse i stručnu izradu u jedan dinamični paket. Italijanski brend je proizvodio ova vozila sve do 1973.godine, a na kraju životnog veka ove linije, izbacili su savršeno opremljenu verziju, P400 SV. Pored ograničene serije od 150 automobila, brend je proizveo i seriju pravljenu po meri za svoje VIP klijente. Kao što ste mogli da pretpostavite, model koji odlazi pod čekić je jedan od njih.

Ovaj model Miura kreiran je za francuskog industrijalca, Žaka Dembjermonta, koji je kupio jedan od prvih primeraka sportskog autuomobila 1966.godine. On je zatražio od Lamborghini brenda da njegov SV Speciale ima dva mehanička elementa, prethodno viđena na Miura Jota prototipu – lubrikaciju i ZF diferencijal ograničenog proklizavanja. Naravno, njegove želje su sa Lamborghini brend bile zapovesti, pa je njegova Miura, finiširana Oro Metallizzato, sišla sa proizvodne trake 1971.godine. Automobil je promenio nekoliko vlasnika tokom svog života, a skoro je besprekorno restauriran.

Prema navodima, stručnjaci pretpostavljaju da će prvi svetski superautomobil dostići minimalnu cenu od 2.15 miliona dolara.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group