Retki Ferrari 375 America na aukciji

Više slika

Više slika

Jedan retro Ferrari model 375 America kupe potpuno je spreman da zaradi milione dolara ovog meseca kada se čekić aukcije konačno spusti i na tome može zahvaliti jednom renomiranom proizvođaču automobilskih karoserija...

Klasični lepotan italijanskog proizvođača predstavlja samo jedan od tri iz linije koji poseduju legendarnu karoseriju kompanije Carrozzeria Vignale. Ferrari 375 America predstavljen je prvi put 1953. godine i došao je u ograničenom izdanju od svega 11 kupe varijanti i jednim kabrioletom, a do danas se smatra jednim od najbržih, najeksluzivnijih i najskupljih vozila svoje ere. Pininfarina studio je zaslužan za ručno kreirane detalje osam ovih modela, dok je kompanija Vignale preuzela projekat ostala tri, uključujući i ovaj ekskluzivni primerak koji vam sada predstavljamo.

Vignale je preuzeo luksuzan i futuristički pristup stilizovanju svojih America 375 automobila, dok je Pininfarina svoj projekat relativno prizemljio i odradio prefinjeno. Ovaj posebni model, pravi raritet šasijskog broja no. 0327 AL—sports i fastbek profila, poseduje prepoznatljivu krovnu konstrukciju i veliko polukružno vetrobransko staklo na zadnjoj strani, zajedno sa inovativnim usisnicima vazduha, filterima vazduha i hromiranim rebrima.

Ono što ga najviše razdvaja od ostalih modela, jeste predivan prednji deo, koji poseduje veliku hromiranu masku, ujedno modernu i prilično elegantnu. Ovaj kupe finiširan je prepoznatljivom dvotonskom, bordo i srebrno/sivom kombinacijom boja kompanije Vignale, što samo naglašava njegovo elitno poreklo i izuzetnu retkost. Sa druge strane, bež enterijer dolazi kompletiran predivnim drvenim finišima, sa upravljačem i zadivljujućim retro satovima.

Ispod haube ovog modela, nalazi se sportski spidster V12 motor, zapremine 4,5 litara, razvijan posebno za trke, zadužen za stvaranje 296 ks, koje šalje na zadnju osovinu putem četovorostepenog menjača.

Pored svega, ovaj gran turismo iza sebe poseduje i bogatu istoriju. Predstavljan je na obe strane Atlantika pedesetih godina prošlog veka, prvo u Njujorku, na New York World Motor Sports Show događaju, a zatim i u Evropi, na Geneva Motor Show sajmu automobila. Nakon evropske premijere, ovaj predivni četvorotčkaš završio je u garaži Roberta Vilkea, vodeće američke trkačke zvezde svog vremena, koji ga je dobio kao nagradu nakon trke u Modeni.

Neverovatni kupe promenio je vlasnika još nekoliko puta, pre nego što je završio kod dobro poznatog američkog kolekcionara, Toma Prajsa. U novijoj istoriji, ovaj automobil predstavljen je na XX Cavallino Classic in Palm Beach događaju januara meseca 2011. godine, a nedugo zatim je potpuno osvežen i prodat trenutnom vlasniku. Danas, ovaj model i dalje poseduje savšen izgled, u odličnom je stanju i dolazi sa malom pređenom kilometražom, što samo dokazuje da je bio pravilno tretiran tokom dugog niza godina.

Ovaj neverovatni model Ferrari 375 America kupe automobila, iz 1954. godine, kompanije Vignale, ugrubo procenjeno može zaraditi bilo koju cifru između 2,4 do 3,4 miliona dolara, a možda i preko, kada se auckija u izvedbi kuće RM Sotheby, završi u Arizoni 22. januara.

Lux Life

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group