Polovna Opel Astra (98-12) - na šta obratiti pažnju i gde kupiti

Opel Astra (latinski Zvezde), je mali porodični automobil, iz c segmenta, koji se pravi od 1991. Nazvan je Vauxhall Astra u Britaniji, kao i Buick Excelle XT u Kini. U Australiji se kratko vreme prodavao kao Holden Astra, ali je brzo zamenjen modelom Cruze. Ime je prvi put iskorišćeno kod Vauxhall marke, kada su dva modela Kadetta nazvani Astra. 

 

Kakva je polovna Opel Astra?

Najveće iznenađenje za sve koji sednu u Astru, je koliko je vožnja udobna i koliko je bolja od izgleda ovog automobila. Svi modeli imaju odličan sklop udobne vožnje i preciznog upravljanja, a vešanje je odlično podešeno kod sportskih verzija, kao što je SRi.

Kabina sama po sebi vas neće ostaviti bez tekst. Tabla je funkcionalna, ali daleko od stilizovane i lepe, ali ono što Astri nedostaje u lepoti, nadoknađuje u praktičnosti. Iako kabina izgleda premala za današnje standarde, ima sasvim dovoljno prostora za četiri odrasle osobe, kao i prostran prtljažnik.

Pozicija vozača se lako podešava na sedištima koje možete podešavati po visini, a volan je podesi u svim smerovima.

 

Za koju polovnu Opel Astru da se odlučim?

Opel Astra je poznata po dobri benzinskim motorima, a naš favorit je 1.6 16v koji se odlično vrti i više nego zadovoljavajuće pokreće ovaj automobil. Ukoliko tražite nešto sa više sportskog duha, odlučite se za 1.8, ili 2.2 motore koji su išli u SRi verzije. 

Sa druge strane, dizeli nikada nisu bili omiljeni izbor vlasnika Astre, iako ih kod nas uprkos tome ima dosta na tržištu. Naravno, imaju manju potrošnju, ali manjak performansi i udobnosti u vožnji ih ne preporučuju.

Što se tiče opreme, Astra je unapređivana tokom godina, tako da se odlučite za što noviji model. Svi imaju servo upravljanje, ali prvi modeli su loše opremljeni, a air bag za suvozača je postao deo standardne opreme tek posle 1999. Dalja unapređenja su došla tokom 2000. i u avgustu 2001. Paket opreme koji bismo mi preporučili je LS, sa najboljim odnosom cene i onoga što dobijete. 

 

Da li su visoki troškovi održavanja za Opel Astru?

Kao i kod većina modela koji se prave u velikim tiražima, cena im pada u trenutku kada napuste salon, tako da su odličan izbor ukoliko kupujete polovni automobil. 

Astra je savršen ilustracija toga, daleko je jeftinija od konkurenata VW Golfa, ili Toyote Corolle. Najveći pad u ceni je u prvih dve do tri godine, tako da ne morate da brinete da će vaš automobil gubiti vrednost prebrzo. 

Potrošnja, takođe, ne mora da vas brine. Većina benzinskih motora ima potrošnju ispod 8 litara na 100km, a možete da pronađete i modele koji su imali fabrički ugrađen LPG sistem i tako uštedite dodatno na potrošnji. Za najbolju potrošnju, odlučite se naravno za dizel model, a neke verzije daju potrošnju dosta ispod 5 litara.

Troškovi servisa i odražavanja takođe nisu značajni. 

 

Na šta obratiti pažnju kod polovne Opel Astre?

Najbitnija stvar na koju odmah morate da obratite pažnju je da li su kaiševi menjani na vreme, jer je ovo jedan od najčešćih problema kod Opel Astre, a troškovi popravke su značajni. 

Sa druge strane, Opel Astra je veoma izdržljiv mali automobil, koji je prema Warranty Direct tabeli postavljen u Top 20 najpouzdanijih autmobila svih vremena. Električni detalji zadaju glavobolje, kao i kod većine Opela i na njih otpada skoro trećina popravki. 

 

ZA: Jeftin automobil za kupovinu i vožnju

PROTIV : Loš enterijer i slaba oprema kod starijih modela

REZIME : Pristupačan, praktičan i pouzdan mali porodični automobil

 

ODLUČITE SE ZA :  1.6i 16V LS

IZBEGAVAJTE : 1.7 DTi

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group