Legendarni Volvo 240 - Najpraktičniji klasik svih vremena

Volvo 240 možda nije automobil koji privlači našu pažnju automatski, ali sudeći prema brojnim stručnjacima, onima koji su ga imali, pa i Semu Smitu sa Hargerty kanala, ovaj model je definitivno transformisao švedski brend...

Ova legendarna mašina predstavlja rezultat višemilionskog istraživanja i razvoja, kako bi se došlo do promene u dizajnu ovoga brenda, koji je bio pomalo dosadan i težak za prihvatanje.

Tokom šezdesetih godina najprodavaniji automobil kompanije Volvo bila je serija 140, koja je izašla sa tri vrste karoserije i posedovala je osmogodišnju proizvodnu kampanju sa više od milion prodatih primeraka. Naslednik ove linije, potpuno je zasenio i prevazišao u svakom smislu. Ne samo da je 240 linija bila daleko brža, bezbednija i udobnija, već je sa prodatin 2,8 miliona primeraka tokom devetnaestogodišnje kampanje predstavljala neverovatan uspeh takođe.

Ova mašina bila je pouzdana pre svega, toliko da je Volvo prepoznao i aktivno nagrađivao sve koji su nagurali velike kilometraže sa njihovim 240 modelima. Kako bi ušli u ovaj klub visokih kilometara, kupci su morali da prevale preko 160.000 klikova na odometru, nakon čega se dobijala po jedna značka na svakih pređenih 80.000 kilometara.

Naravno, 240 ne predstavlja klasik za svakoga, jer pre svega njemu nedostaju krivine i bilo šta što predstavlja pompu i famfare, ali ovo nikako nije ružan automobil, dok svako ko je proveo nešto vremena za njegovim volanom zna da sve što je potrebno kako bi se video njegov pravi šarm jeste okretanje ključa.

Povrh svega, čak i danas, 240 je koristan klasik, a veći deo zasluge za ovo jeste neverovatan inžinjerski pristup kompanije Volvo, koja je kreirala pouzdan menjač, limariju, komponente vešanja i motor koji je kreiran da radi sto godina. Na tržištu postoji velika količina delova takođe, sa brojnim mogućnostima zamene za modele drugih linija, koje su se pojavile tokom proizvodne kampanje, ali svako ko želi ovakvu jednu mašinu, bitno je da pazi na originalnost kao glavni faktor, dva puta proverava i postavi je u prioritete.

Ukoliko neko želi danas da kupi ovakav automobil bitno je da zna da su njegove cene skočile tokom prošle godine za 60%, tako da pojedini modeli u dobrom stanju mogu koštati i oko 7.500 evra. Međutim, zahvaljujući velikom broju proizvodne linije, moguće je naći Volvo 240 u dobrom stanju dosta ispod ove cifre i tako će ostati još neko vreme.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group