Kako pametno kupiti polovni automobil

Pročitali ste naš vodič "Kako da izaberete pravi automobil za vas?" Odlučili ste se da kupite polovan automobil? Evo 10 koraka za kupovinu polovnog automobila...

 

Naredni koraci će vam reći kako da locirate, ocenite i ispregovarate cenu za polovan automobil koji vas interesuje. Krenimo od početka...

 

Zašto polovan automobil?

Ako ste odlučili da kupite polovan automobil, napravili ste pametnu odluku. Možete da kupite automobil koji je skoro pa kao nov, bez da platite gubitak u ceni koji imaju novi automobili čim ga odvezete sa parkinga salona. Čak i automobili stari oko godinu dana imaju cenu za 20 do 30% nižu od novog. 

Koji su ostali razlozi za kupovinu polovnog automobila?

- Uštedećete na osiguranju

- Možete da se cenjkate i da prođete još povoljnije

- Polovni automobili su danas pouzdaniji nego ikada pre

- Neki polovni automobili i dalje imaju fabričku garanciju

- Dosta proizvođača sada prodaje sertifikovana polovna vozila, koja su pod garancijom

- Možete da imate uvid u celokupan istorijat automobila

 

Izaberite pravi polovni automobil

Na početku procesa kupovine polovnog automobila, većina se već odlučila za automobil koji želi. Ipak, dobra je ideja da se zaustavite i da testirate svoj izbor pitanje "Da li će ovaj automobil moći da se uklopi u moj mesečni budžet?". U narednom koraku ćemo opisati kako da izračunate da li se dotični automobil uklapa u vašu platežnu sposobnost. Za sada, budite sigurni da vaš izbor ne prelazi vaš budžet u velikoj meri. Zapitajte se i da li ispunjava sve vaše potrebe. 

Verovatno ćete morati da proširite broj modela koje uzimate u obzir, jer ne možete da budete sigurni koji od polovnih automobila koje želite je dostupan u reonu u kojem se nalazite, sve dok ne počnete da tražite. Najbolji put je da izaberete tri modela koje tražite. Razmislite o tri vozila u istoj klasi. Velike su razlike i iako su u istoj klasi i pravljeni za isto tržište, razlikuju se po opremi, a i ceni. 

 

Uštedite novac pri kupovini polovnog automobila

Cena polovnog automobila je bazirana na stanju, kilometraži, pouzdanosti, performansama i popularnosti. Naravno da želite automobil koji je pouzdan i ima dobra performanse. Ali da li ste sigurni da je pametno da tražite polovni automobil koji traže i svi ostali? Ako je odgovor da, praliteće dodatno za to. 

Kolika razlika u ceni između popularnih automobila i konkurenata koji nisu toliko traženi? Viša nego što mislite. Polovni automobili  koji su traženi koštaju i po nekoliko hiljada eura više nego oni koji se ne kotiraju visoko na lestvici popularnosti.

 

Istražite polovni automobil koji želite

Istraživanje će vam dati vredne informacije za najbolji izbor polovnog automobila. Iskoristite neki od ekspertskih sajtova da biste videli savete i najčešće probleme kod određenih polovnih automobila. Za najpopularnije modele kod nas, možete pogledati naš odeljak Polovni automobili.  Naći ćete informacije o cenama, sigurnosti, potrošnji, utiske kao i savete pri kupovini. 

Počnite sa pretraživanjem lokalnih auto placeva i dilera, da biste videli kakva je ponuda u vašem kraju. Uporedite cene , kilometraže i ostale bitne odlike jednog automobila da biste lakše doneli ispravnu odluku. 

Večina novih automobila dolazi sa garancijom od tri godine, ili određenom kilometražom. Ukoliko planirate kupovinu polovnog automobila koji je mlađi od tri godine, proverite da li je još uvek pod  garancijom. Takođe, tražite servisnu knjigu i pažljivo pregledajte sve probleme koje je automobil imao. 

 

Koliko novca možete da izdvojite za polovan automobil?

Pametan kupac će uzeti u obzir kako će finansirati polovni automobil pre same kupovine. Ovo će vam omogućiti da preskočite neprijatne situacije u koje možete da upadnete nakon kupovine. 

Ukoliko uzimate kredit, pažljivo izračunajte koliko mesečno možete da izdvojite za ovaj izdatak + za tekuće troškove automobila. Drugi faktor je koliko novca imate da izdvojite za učešće i tako da smanjite ratu kredita. Kada odredite ova dva faktora, dobićete koliko možete da izdvojite za polovni automobil.

Kredi za polovni automobil

Drugi način je plaćanje u kešu. Mislim da vam ovde ne trebaju dodatna objašnjenja. 

 

Gde da kupite polovni automobil?

Tri najčešće lokacije za kupovinu pologvnog automobila su :

- Drugo privatno lice

- Polovni automobil od proizvođača

- Auto placevi i auto pijace

 

Od ove tri opcije, privatna lica imaju obično najrazumnije cene. Takođe je mnogo manje frustrirajuće iskustvo kupiti automobil od drugog privatnog lica (uglavnom). 

Ipak, ima dosta prednosti u kupovini polovnog automobila od proizvođača, ili na auto placu. Kada kupujete direktno od proizvođača, dobijate obično test vozila, ili vozila koja su oni koristili kao službena, ali koja pre prodaje prolaze testove i provere, pre nego što uđu u ponudu. Cene su dobre, ne previše povoljne, ali vozila obično dolaze sa nekim vidom garancije.  

Internet  je odličan izvor informacija, ali pokušajte i konvencionalnim putem. Pitajte poznanike i rodbinu da li znaju nekoga, ili možda oni prodaju polovni automobil. Ovako nećete doći u situaciju da neko pokuša da vas prevari. Takođe dok idete gradom, obratite pažnju na znak "Prodaje se" okačen na automobil. 

Obavezno tražite probnu vožnju pre nego što se odlučite za konkretan automobil.

 

Test vožnja polovnog automobila

Test vožnja će vam pomoći da se odlučite koji automobil želite da kupite, a da ocenite u kakvom je stanju određeni automobil. Jednom kada sednete za volan, zapitajte se da li se osećate udobno i prijatno. Imate li dovoljno prostora za noge, glavu? Da li su svi detalji na kontrolnoj tabli lako pristupačni?

Probajte da zakažete test vožnju u vreme kada je morot skroz hladan. Neki automobili teže startuju kada im je prvo paljenje tog dana. Isključite radio dok vozite i  obratite pažnju na sve zvukove koji bi mogli da budu potencijalni problem. 

Koncetrišite se na sledeće detalje : 

- Ubrzanje iz mesta

- Preglednost

- Zvuk motora

- Menjač

- Penjanje uzbrdo

- Kočenje

- Oštro skretanje

- Ležanje na putu

- Prostor u prtljažniku

Isporbajte automobil u uslovima u kojima ćete ga sutra koristiti. Vožnja po gradu, autoputu, off road... Ukoliko je sve zadovoljavajuće, odvezite automobil do mehaničara u kojeg imate poverenja, da biste dobili stručan utisak.

 

Pregovaranje

Uspešno pregovaranje se zasniva na imanju pravih informacija. Ovo je posebno važno kada kupujete polovni automobil. Dileri imaju dosta iskustva u pregovaranju. Većina privatnih lica nema. Ovo znači da će se kupovina od ova dva prodavca drastično razlikovati. 

Pratite ove savete kada pregovarate:

- Uđite u pregovore sa osobom koja vam se čini prijatnom

- Počnite sa niskom cenom, ali koja nije mnogo niža od one koju nudi prodavac

- Odredite unapred koliko ćete novca dati maksimalno i idite do te cene

- Odustanite od pregovora na vreme, često ćete ih ovo naterati da razmisle još jednom 

- Budite strpljivi. Posvetite dovoljno vremena pregovorima

- Ne padajte na prodajne trikove iskusnih prodavaca koji imaju za cilj da vam skrenu pažnju sa glavne teme

 

Kupovina polovnog automobila

Ostaje vam još da dogovorite prenos vlasništva i sredite dokumentaciju. Srećno sa novim vozilom!

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group