Jedna od najlepših mašina koje je Alpina kreirala na bazi BMW 8 modela

Više slika

Više slika

Kompanija Alpina kreira neke od najprefinjenih automobila baziranih na BMW modelima decenijama unazad...

Neki od ovih modela su toliko dobri, da su zapravo bolji od BMW izdanja na kojima su bazirani, a od svih vozila koje je Alpina proizvela, B12 5.0 je definitivno jedan od najznačajnijih.

B12 je predstavlja ime koje je prvi put korišćeno od strane kompanije Alpina na liniji baziranoj na sedmicama bavarskog brenda iz 1988. godine i korišćen je 2020. godine za B12 5.0 modele, nastale na E31 genreaciji osme serije sa dvoje vrata. Svega dvedeset i sedam jedinica kreirano je u seriji i prodavani su putem ART of CARS kuće u Švajcarskoj sa cenom od 119.900 franaka.

Tokom kreiranja ultimativne verzije 850i modela, kompanija Alpina primenila je svoju magiju na petolitarskom V12 agregatu sa unutrašnjim sagorevanjem, koji sada stvara 350 ks pri 3.500 rpm i 470 Nm obrtnog momenta pri 4.000 rpm. Ovo poboljšanje dostignuto je uz pomoć Mahle klipova veće kompresije, većih usisnih ventila, modifikovanjem glava cilindara, novog izduvnog sistema Bosh čiptjuningom. U pratnjio ove jedinice, u standardnoj ponudi, stiže četvorostepeni ZF automatski menjač, koji obrtaje i snagu šalje na zadnju osovinu.

Alpina je kreirala i brojne druge promene na ovoj osmici, uključujući ugradnju novih opruga i Bilstein amortizera, kao i specijalnih sedamnaestoinčnih višekarakih točkova. Automobil je takođe dobio specijalni prednji spliter, dok je posebni primerak koji vidite u našoj galeriji finiširan u veličanstvenoj nijansi tamno plave boje, akcentovane zlatnim prugama koje se protežu sa obe strane.

U svojim danima slave, ova mašina je mogla da stigne do stotke iz mesta za 6,8 sekundi i ubrza do maksimalnih 280 km/h.

Ovaj posebni B12 5.0 deluje dobro održavano svih ovih godina, a kao dodatak njegovom besprekornom eksterijernom izgledu, enterijer takođe deluje veoma lepo, uključujući očigledne tragove korišćenja i nabore na kožnim sedištima. Ispod kaiša ove predivne mašine nalazi se 154.000 pređenih kilometara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group