Jedan od najcenjenijih klasika i najluksuznijih automobila u istorji odlazi na aukciju

Citroen DS predstavlja jedan od najlepših automobila kreiranih u istoriji, dok u standardnoj formi, on predstavlja veoma poželjan klasik u svetu kolekcionarstva...

Ovo je još tačnije ukoliko se u obzir uzmu specijali ove linije kreirani od strane kompanije Chapron, koja se bavi izgradnjom karoserija. Sjajan primer ovog savršenstva autoindustrije predstavlja i ovaj posebni Citroën DS 21 “Majesty” Saloon model, koji će otići na aukcijsku prodaju putem kuće Bonhams, kao jedna od svega 27 jedinica ikada kreiranih sa ovim stilom karoserije.

Majesty model koji vidite u našoj galeriji kreirao je Henr Čapron lino, koji je takođe bio zadužen i za DS Prestige seriju. Prelepa linija debitovala je 1964. godine i sve do kraja šeste decenije ostala je najluksuznija i najeksluzivnija varijanta francuskog sedana. Ovaj posebni model kreiran je na samom kraju, tačnije 1969. godine, što ga čini jednim od tri bazirana na redizajniranoj DS seriji, opremljenoj predivnim direkcionim farovima - sa ostalih 24 jedinica koje su imale okrugle.

Najistaknutiju karakteristiku Majesty modela predstavlja njegov zadnji deo, koji dolazi sa ugaonom krovnom linijom, što odskače od tradicionalnog oblika od tri kutije i povećava prostor za glavu putnicima sa zadnje strane. Pored ovog drugačijeg dizajna zadnjeg dela, tu je i veće zadnje vetrobransko staklo i duža peraja na zadnjim krilima, koja su uključena među ostalim posebnim eksterijernim finišima. Na spoljnoj strani postoji obilje hromiranih finiša, posebno na donjem delu, stilska hromirana linija na profilu, zadužena za isticanje Majesty oznaka i polirane aluminijumske ratkapne, koje dolaze u Midnight Blue nijansi.

Oprema ovog modela uključuje klima uređaj sa prednjim i zadnjim ventilacionim otvorima, pikse, za sve putnike naravno, radio, sat montiran u kontrolnoj tabli i specilano dizajnirane presvlake enterijera. Sedišta i paneli vrata prekriveni su Havana bež kožom, kombinovanom sa ručno oslikanim segmentima drveta na kontrolnoj tabli i braon vunenim tepihom. Specijalni DS potpuno je restauriran 2009. godine, ali i sada zahteva nešto rada kako bi se vratio u savršeno stanje, nakon što je toliki broj godina bio u skladištu.

Aukcijska kuća nudi ovaj Citroen bez rezerve i njegova procenjena cena može se zaustaviti između pedeset i sto hiljada švajcarskih franaka, a možda i premašiti gornju cifru. Pored cene, novi vlasnik mora platiti troškove švajcarske carine i dodatne poreske takse kako bi pokupio vozilo koje je ponuđeno sa belgijskim registarskim tablicama.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group