Zbog čega je veoma bitno redovno proveravati trap automobila?

Potrudite se da barem 2 puta godišnje proverite stanje na trapu vašeg vozila, jer vam to može spasiti život...

Postoji izreka među vozačima koja glasi, „pazite vaš automobil, kako bi on mogao da pazi vas“. Nažalost, ogroman je broj ljudi koji uopšte ne kontrolišu svoja vozila i koji probleme primete tek onda kada je prekasno. Neki vozači ne proveravaju ni najosnovnije elemente kao što su ulje, rashladna tečnost i debljina kočionih pakni, a kamoli stvari poput trapa.

Zato smo odlučili da vam skrenemo pažnju i da vam kažemo zašto je baš kontrola trapa jedna od najbitnijih koju morate raditi. Pod trapom se podrazumeva čitava suspenzija vašeg automobila. Gume, kugle, ležajevi, amortizeri, osovine, sve to spada u trap i sve to utiče na vašu sigurnost i vožnju.

Dok vozite vaš automobil, vi niste ni svesni kroz kakav stres prolazi trap vašeg automobila. Mnogobrojne rupe, ležeći policajci i neravni putevi dovode do konstantnog truckanja i drmanja, a pokretni delovi poput ležajeva, amortizera, viljuški i kugli vremenom stradaju.

Sitnica poput kugle na točku, može vas ozbiljno ugroziti jer ovaj sitan deo zapravo pridržava vaš točak na viljušci i tako drži točak stabilnim. Često se dešava da kugla pukne u toku vožnje, što onda dovodi do odvajanja točka koji sa sobom povlači poluosovinu iz menjača. Ovo je samo jedna od stvari koje se mogu desiti i koje vas mogu ozbiljno ugroziti i takođe napraviti veliku štetu na vašem automobilu.

Zbog toga je veoma važno da s vremena na vreme proveravate trap vašeg auotmobila i da motrite na sve delove koji su pod velikim pritiskom u toku vožnje. Ako se ne razumete u mehaniku, onda jednom u 6 meseci odvedite vaše vozilo kod majstora koji će kontrolu uraditi za vas.

Na ovaj način ćete biti sigurni da je vaš automobil spreman za sve vrste izazova i ne morate se brinuti da će nešto krenuti po zlu. Takođe, ako majstor uoči neku nepravilnost, u samom startu ćete smanjiti troškove i cenu, jer ćete deo lako zameniti i staviti novi.

Još jedna bitna stavka jesu zvukovi na koje morate obratiti pažnju. Ako primetite čudna lupkanja, škriputanja i udaranje, onda obavezno posetite majstora kako biste utvrdili u čemu je reč, jer se u 90% slučajeva dešava da takvo lupaknje ukaže na neki kvar na trapu.

Pogledajte kroz kakav stres vaš automobil prolazi svakog dana:

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group