Volkswagen i dalje razmatra javnu ponudu brenda Porsche

Automobilsko ludilo vezano za inicijalnu javnu ponudu, ili IPO, ne deluje kao da jenjava, dok novi izveštaji navode da bi Porsche uskoro mogao krenuti stopama brendova kao što su Polestar i Rivian...

Razgovarajući sa dvojicom ljudi upoznatim sa ovom problematikom, Rojters je preneo da Volkswagen i dalje razmatra da istupi sa inicijalnom javnom ponudom kompanije Porsche kako bi stvorio način za finansiranje svog skupog prelaska na razvijanje softvera i električnih vozila.

IPO glasine vezane za Porsche kruže već mesecima i prethodni izveštaji sugerišu da bi inicijalna javna ponuda mogla vredeti i do 90 milijardi evra. Ovo je veoma ozbiljna cifra novca, dok bi ovim putem novonastali fondovi mogli biti iskorišćeni za dodatno poboljšanje projekta u polju električnih vozila kompanije Volkswagen.

Međutim, izvori su dodali da za sada ne postoje bilo kakve zvanične odluke posebno zbog veoma komplikovane postavke zainteresovanih strana, koja uključuje Porsche i Piech porodice, ali i brojne intrige koje datiraju sa početka ovog milenijuma. Kako je publikacija navela, ove porodice drže 31,4% Volkswagen deonica, ali poseduju 53,3% prava glasa putem Porsche SE holding kuće.

Sve ovo čini IPO veoma komplikovanom aferom, ali prethodni navodi sugerišu da su ove dve kuće već razmatrale prodaju svojih deonica u Volkswagen grupaciji kako bi stvorili učešće u Porsche inicijalnoj javnoj ponudi, međutim, Porsche SE deoničarsko društvo ovakvu mogućnost nazvalo je čistom spekulacijom.

Sve ovo što smo do sada predstavili predstavlja samo mali segment veoma kompleksnog odnosa kompanija Porsche i Volkswagen, ali za sada ostaje potpuno nejasno kada bi inicijalna javna ponuda nemačkog brenda mogla da se dogodi, ukoliko se za nju ostvare svi uslovi i ako ona dobije zeleno svetlo, pre svega.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group