Veliki dan za italijanskog velikana-Stellantis oživljava kompaniju Lancia

Više slika

Više slika

Lancia je trenutno samo istorijsko ime i bleda senka kompanije koja je nekada harala svetom, ali Stellantis tvrdi da ima planove za njenu budućnost, postavljajući franscuskog dizajnera Žan Pjer Plouea kao glavnog nadzornika mladih talenata u torinskom Lancia Design centru...

Ukoliko se pitate zašto je Stellantis izabrao baš ovog Francuza za vodećeg dizajnera ovog poznatog italijanskog brenda, definitivno je potrebno napomenuti neke segmente njegove bogate karijere u autoindustriji.

Žan Pjer je svoju karijeru počeo u kompaniji Renault, gde je radio od 1985. do 1995. godine, dizajnirajući Twingo modele 1992., ali i brojna druga interesantna vozila pod palicom Patrika Le Kementa. Sledeći korak za ovog čoveka predstavljao je Volkswagen Design centar, gde je radio od 95. do 98. godine, posle čega je bio deo kompanije Ford, u kojoj je radio godinu dana, od 98. do 99., pre nego što je prešao u PSA Grupaciju.

1999. godine, on je postao šef dizajna Citroën Design centra, postajući glavni čovek iza nekoliko proizvodnih modela i futurističkih koncept autombila, kao što su C-SportLounge (2005), C-Métisse (2006) i GT (2008). Zahvaljujući njegovom udelu prilikom transformisanja francuskog brenda, deceniju kasnije unapređen je u direktora dizajna celokupne PSA Grupacije, a nedavno je postao šef dizjenerskog odeljenja kompanije Stellantis.

Danas, pred Ploueom se nalazi težak ali veoma interesantan izazov podizanja kompanije Lancia iz mrtvih. Već stara linija Y modela, prvi put predstavljena 2011. godine i dalje se nalazi u prodaji na italijanskom tržištu, nakon brojnih diskretnih redizajnerskih zahvata, ujedno predstavljajući jedini model u Lancia opsegu, tako da će iskusni dizajner imati dosta posla kako bi uspostavio novi dizajnerski pravac legendarnog italijanskog brenda.

Lancia je u prednosti jer može koristiti delove brenda Stellantis, koji na svojim novim projektima radi sa kompanijama Alfa Romeo i DS Automobiles, kako bi stvorio održiviji biznis plan za budućnost. Pretpostavke stručnjaka donose mogućnosti da prvi novi Lancia modeli budu premijum elektrifikovani B-SUV automobili, bazirani na CMP platformi, na kojoj se zasnivaju i Peugeot 2008, DS 3 Crossback, Opel Mokka i brojni drugi.

17. juna u jedanaest sati, po centralnoevropskom vremenu, Lancia će premijerno predstaviti svoje prvo poglavlje dokumentarnog filma "Lancia - Eleganza in movimento dal 1906", u kome će generalni direktor brenda Luka Napolitano govoriti o dizajnerskom nasleđu koje je iza legendarne italijanske kompanije ostalo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group